Tusk: Je čas zadržať tých, pre ktorých sa agresia stala arzenálom politiky

NETKY.SK • 1 September 2014, 08:02 • 2 min
Tusk: Je čas zadržať tých, pre ktorých sa agresia stala arzenálom politiky

VARŠAVA - Sériou podujatí si dnes Poľsko pripomína 75. výročie útoku nemeckých jednotiek na republiku, ktorý bol začiatkom druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Už tradične sa spomienkové akcie začali o 04.45 h na gdanskom myse Westerplatte, kde pred 75 rokmi krížnik Schlezwig-Holstein vypálil prvé strely na poľské vojenské sklady na pobreží, čím sa začal útok wehrmachtu na Poľsko.
      

Poľský premiér Donald Tusk dnes na Westerplatte vyhlásil, že výzva "Nikdy viac vojnu" "nemôže byť manifestom slabých a bezradných". Poľsko, Európa a USA podľa Tuska musia pristúpiť k politike, ktorá posilní bezpečnosť a spravodlivý poriadok vo svete, citovalo internetové vydanie denníka Gazeta Wyborcza.
      

Pripomenul, že "skúsenostiach z prvej svetovej vojny Európa verila vo večný mier...Stačilo 20 rokov a viera a nádej Európanov bola zničená". Poľský premiér zdôraznil, že Európania si musia z tragického poľského septembra 1939 zobrať ponaučenie, ale "nie ponaučenie v podobe naivného optimizmu".

 

Tusk apeloval, že Európa sa musí poučiť z druhej svetovej vojny a dať transatlantickej solidarite krajín NATO aj praktický rozmer. Dodal, že "ešte je čas zadržať tých v Európe a na svete, pre ktorých sa násilie, sila a agresia znovu stali arzenálom politiky". Poľský premiér vyhlásil, že práve na Westerplatte a práve dnes si Poliaci vyhradzujú právo vyhlásiť, že "nikto nemá právo blokovať naše iniciatívy, ktorých cieľom je múdra a efektívna činnosť NATO". "Bezpečnosť Západu si vyžaduje odvahu, predstavivosť a rozhodné kroky," zdôraznil Tusk.   
      

Pripomenul, že o niekoľko dní sa na summite NATO v Británii bude hovoriť o bezpečnosti a efektívnosti západnej Európy vo vzťahu k vojnovej hrozbe, pričom nie len na východe Ukrajiny. Agentúra ITAR-TASS informovala, že v druhej polovici dňa sa na oficiálnych spomienkach na útok nemeckých vojsk na Poľsko zúčastní aj nemecký prezident Joachim Gauck, ktorého hostiteľom bude poľský prezident Bronislaw Komorowski.
  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies