Tusk: Európa má najkreatívnejšiu chvíľu, keď je najzraniteľnejšia

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 17:43 • 2 min
Tusk: Európa má najkreatívnejšiu chvíľu, keď je najzraniteľnejšia

RÍM - Najlepšou odpoveďou na súčasné zložité časy v EÚ je prístup s pokorou. Len tak totiž dokážeme prijať to správne rozhodnutie do budúcna. Na mimoriadnej Konferencii predsedov parlamentov členských krajín EÚ v Ríme to dnes vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

"Paradoxne Európa má svoju najlepšiu a najkreatívnejšiu chvíľu, keď je najzraniteľnejšia. Jej výsledky prichádzajú skromne a trpezlivo, ale z veľkých vízií," vyhlásil Tusk. Podľa jeho slov sila akejkoľvek politickej komunity závisí od jej vôle prežiť. "Keď je Európa slabá, slabé sú aj jednotlivé členské štáty a naopak. Iba zjednotení môžme uplatňovať našu suverenitu," povedal Tusk.

 

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani zdôraznil, že veľké úlohy vyriešime len vtedy, ak budeme mať veľkú Európu. "Obviňovať iných za naše problémy nám nepomôže," myslí si.

 

Na margo parlamentov Tajani poznamenal, že rastie význam spolupráce medzi EP a národnými zákonodarnými zbormi. "Všetci sme boli zvolení Európanmi, preto musíme byť v prvej línii. Ako predseda EP mám v pláne posilniť a zefektívniť vzájomnú spoluprácu a chcel by som mať konkrétne nástroje na hľadanie spoločných riešení problémov, ako sú vysoká nezamestnanosť medzi mladými či zaistenie rastu a stability. Mladej generácii nemožno zanechať dlh, ale výhody," apeloval.

 

Národné parlamenty musia byť podľa Tajaniho aktívne v prezentovaní názorov jednotlivých krajín, keďže občania chcú jednoduché postupy a oveľa menej byrokracie. "Je dôležité, aby sme sa neutopili v detailoch," povedal.

 

Tajani sa nevyhol ani migračnej kríze. "Musíme byť jednotní v odmietaní tých, ktorí nemajú právo vstupovať na územie EÚ. Potrebujeme spoločnú stratégiu," vyhlásil a spomenul napríklad zriadenie záchytných centier na území Afriky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies