Tusk: EÚ sa opäť stáva riešením, nie problémom

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 13:03 • 2 min
Tusk: EÚ sa opäť stáva riešením, nie problémom

BRUSEL - Euroskeptické politické strany strácajú podporu a EÚ sa opäť stáva riešením, a nie problémom, uviedol v liste adresovanom lídrom členských štátov predseda Európskej rady Donald Tusk. Za hlavné témy summitu, ktorý sa začne vo štvrtok, označil bezpečnosť, boj proti terorizmu, migráciu a obchodnú politiku. Očakáva sa tiež zhoda na predĺžení sankcií voči Rusku, uviedli diplomatické zdroje.

slovakia

left justify in out

"Pred niekoľkými mesiacmi boli protieurópske sily na vzostupe. Aktuálny vývoj však ukazuje, že situácia sa mení. V mnohých štátoch strácajú na sile politické strany, ktoré ťažili z protieurópskych nálad. Sme svedkami návratu Európskej únie, ktorá je riešením, nie problémom," píše v liste Tusk.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová na summite ostatným lídrom podajú správu o plnení minských dohôd. Podľa diplomatických zdrojov odporučia predĺženie ekonomických sankcií a lídri to politicky podporia konsenzom. Predĺženie sankcií by potom "pár dní po summite" mali formálne schváliť ministri v Rade EÚ.

 

V boji proti terorizmu majú podľa Tuska hlavnú zodpovednosť členské štáty, ale EÚ im môže pomôcť. Navrhuje v spolupráci s on-line platformami vytvoriť nástroje, ktoré zabránia šíreniu teroristického obsahu na internete.

 

V otázke migrácie Tusk očakáva debatu zameranú na stredomorskú migračnú trasu a Líbyu, odkiaľ podľa jeho slov prúdi o štvrtinu viac migrantov, než vlani.

 

"Menšie výsledky máme, najmä výcvik líbyjskej pobrežnej stráže, zatknutie 100 prevádzačov a zničenie 400 ich lodí. Je to ale očividne málo a nevidím dôvod, prečo by sme nemohli prebrať väčšiu finančnú zodpovednosť za fungovanie líbyjskej pobrežnej stráže," vyhlásil.

 

Európska únia chce podľa diplomatických zdrojov spraviť z Líbye svojho hlavného spojenca na stredomorskej trase v situácii, keď "v jasnej väčšine nejde o utečencov, ale o ekonomických migrantov, ktorí prichádzajú do EÚ nelegálne a nemajú doklady."

 

Lídri budú diskutovať aj o reforme európskeho azylového systému, ktorý členské štáty naďalej rozdeľuje.

 

V obchodnej politike si od summitu sľubuje dohodu o efektivite ochranných obchodných opatrení. Tie majú zabrániť zneužívaniu otvorenosti ekonomiky Únie. Tusk chce diskutovať o preverovaní inštitúcií zo štátov, ktoré uplatňujú protekcionistické opatrenia.

 

Predseda Európskej rady sa ešte pred summitom stretne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorá vo štvrtok večer lídrom predostrie svoju predstavu o rokovaniach o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies