Tusk: EÚ nie je pri pomoci Sýrii efektívna, silou sa ale konflikt vyriešiť nedá

NETKY.SK • 16 December 2016, 07:44 • 2 min
Tusk: EÚ nie je pri pomoci Sýrii efektívna, silou sa ale konflikt vyriešiť nedá

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk si uvedomuje, že snaha EÚ pomôcť Sýrii nie je veľmi efektívna, ale únia za dianie v Sýrii nemôže a nie je jej ľahostajné. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po štvrtkovom summite lídrov členských štátov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"Viem, že nie sme veľmi efektívni; viem, kto je efektívny, ale nie v humanitárnej pomoci, ale v bombardovaní," uviedol v súvislosti so situáciou v Sýrii Donald Tusk. Očividne zaskočený otázkou rozpačito zopakoval, že konflikt v Sýrii nie je možné zastaviť silou a EÚ na to ani nemá kapacitu, preto používa diplomatické nástroje a poskytuje humanitárnu pomoc.

 

Lídri členských štátov sa zhodli na tom, že v okolí východnej časti Aleppa je potrebné vytvoriť humanitárne koridory, cez ktoré sa do Aleppa dostanú lekári a umožnia evakuáciu obyvateľov mesta. Starosta východného Aleppa Britá Hádži Hasan sa stretol vo štvrtok v Bruseli s lídrami EÚ. Jeho prejav pred začiatkom summitu podľa britskej premiérky Theresy Mayovej na nich urobil dojem.

 

Tusk pripomenul, že pri rokovaniach o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ naďalej platí, že musia byť zachované všetky základné slobody - voľný pohyb tovarov, služieb, kapitálu aj osôb. Členské štáty podľa neho potvrdili kľúčovú úlohu Európskej komisie pri rokovaniach, ale dohodli sa, že na prípravné stretnutia pred vyjednávaním prizvú aj predstaviteľov Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies