Tusk: Dátum začiatku rokovaní o brexite je nie je jasný, ale dátum ich konca áno

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 12:23 • 2 min
Tusk: Dátum začiatku rokovaní o brexite je nie je jasný, ale dátum ich konca áno

BRUSEL – Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že nevie, kedy sa začnú rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, ale na ich konci by mala byť dohoda. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier zase uviedol, že rokovania by sa mali začať, keď bude Londýn pripravený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nevieme, kedy sa začnú rokovania o brexite. Vieme, kedy sa musia skončiť. Snažme sa čo najviac vyhnúť nedosiahnutiu dohody ako výsledku absencie rokovaní," uviedol Tusk na sociálnej sieti Twitter.

 

Predseda Európskej rady tým reagoval na slová britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá povedala, že nechce radšej žiadnu dohodu o brexite, ak by mala byť nevýhodná pre Londýn. Tusk dal svojím vyhlásením tiež najavo, že čas na rokovania je obmedzený. Dátum brexitu bol po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy stanovený na 29. marca 2019.

 

"Rokovania o brexite by sa mali začať, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené. Časový plán a pozícia EÚ sú jasné. Sústreďme sa spoločne na dosiahnutie dohody," okomentoval výsledok britských predčasných volieb Barnier na Twitteri.

 

Prvé kolo rokovaní o brexite je naplánované na 19. júna. Za Britániu ich mala viesť premiérka Mayová. Keďže ale v predčasných voľbách prišla o väčšinu v parlamente, je otázne, či zotrvá na čele vlády. Vyhlásením predčasných volieb si chcela posilniť mandát pred spustením rokovaní, ale dosiahla opačný výsledok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies