Tusk chce medzi štáty EÚ rozdeliť 100.000 utečencov, Schulz kritizuje sebectvo

NETKY.SK • 3 September 2015, 13:36 • 2 min
Tusk chce medzi štáty EÚ rozdeliť 100.000 utečencov, Schulz kritizuje sebectvo

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval dnes členské štáty Európskej únie, aby zvýšili svoju mieru solidarity s krajinami, ktoré sú najviac vystavené toku nelegálnej imigrácie, a aby medzi sebou rozdelili "najmenej 100.000 utečencov".

slovakia

left justify in out

"Vyzývam vedúcich predstaviteľov EÚ, aby prejavili solidaritu s členskými štátmi, ktoré čelia bezprecedentnej vlne migrácie," uviedol v tejto súvislosti Tusk. Predseda Európskej rady sa vyslovil v prospech rovnomernejšej "redistribúcie" najmenej 100.000 utečencov aj napriek tomu, že členské štáty EÚ sa postavili proti systému prerozdelenia žiadateľov o azyl, ktorý navrhla Európska komisia (EK).

 

Podľa plánov Bruselu malo ísť o prerozdelenie 40.000 utečencov nachádzajúcich sa na území Grécka a Talianska v podobe povinných kvót, čo viaceré štáty vrátane Slovenska odmietli. Krajiny EÚ presadili model dobrovoľného prerozdelenia migrantov, avšak našli len 32.256 miest oproti počtu 40.000, ktorý presadzovala EK.

 

Otázka masového prílivu utečencov je hlavnou témou dnešnej návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v inštitúciách EÚ. V sídle Európskeho parlamentu (EP) avizoval prijatie nového balíka opatrení na zastavenie toku migrantov, predseda EP Martin Schulz však Orbána vyzval, aby Maďarsko hľadalo spoločné európske riešenie pre utečeneckú krízu. Schulz upozornil maďarského premiéra, že v otázke utečencov je "prihrať loptu na dvor Nemecka" nesprávny postoj.

 

"Požiadal som ho, aby prispel k hľadaniu európskeho riešenia, a to tak z hľadiska nelegálneho prisťahovalectva, ako aj z hľadiska poskytovania dočasnej ochrany utečencom a poskytovania politického azylu. Tieto tri prvky treba riešiť spoločne," vyhlásil Schulz, ktorý dodal, že trvá na tom, že "individuálne opatrenia neriešia problém".

 

Šéf europarlamentu zároveň povedal, že nesúhlasí s vyhlásením Orbána, podľa ktorého problém utečencov nie je európsky problém, ale problém Nemecka. To je podľa Schulza zlý prístup. "Hovoriť, že máme utečencov v celej Európe a že všetci sa chcú dostať do Nemecka, a preto to nie je náš problém, je chyba. Potrebujeme spravodlivé prerozdelenie. Nie je problém rozdeliť 500.000 ľudí na 507 miliónov občanov únie. Ale je problém, ak sa o všetky tieto osoby musia starať iba niektoré členské štáty," zdôraznil Schulz.

 

Podľa predsedu EP sa Schengenská dohoda, ktorej hlavnou prednosťou je sloboda pohybu a "odstránenie" vnútorných hraníc, ocitne v nebezpečenstve, ak EÚ nebude riešiť problém utečeneckej krízy. Ako však dodal, túto krízu nie je možné riešiť bez solidarity a pri neexistencii spoločných pravidiel. "To, čo vidíme dnes, je veľa sebectva. A to je skutočnou hrozbou pre EÚ," konštatoval Schulz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona