Tusk: Británia nebude mať právo veta nad rozhodnutiami eurozóny

NETKY.SK • 2 Február 2016, 15:21 • 2 min
Tusk: Británia nebude mať právo veta nad rozhodnutiami eurozóny

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v oficiálnom dokumente odpovedal na reformné požiadavky britského premiéra Davida Camerona o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou.

slovakia

left justify in out

Tusk následne zaslal list najvyšším predstaviteľom členských krajín EÚ so spresnením, že Londýn nebude mať právo veta nad rozhodnutiami krajín so spoločnou menou.

 

Tusk v liste pre lídrov EÚ rozdelil svoju odpoveď Cameronovi do štyroch kapitol. V kapitole o hospodárskom riadení upozornil, že návrhy na lepšiu ochranu Británie a iných krajín mimo eurozóny pred hlbšou integráciou menovej únie nedávajú Londýnu právo veta nad rozhodnutiami krajín eurozóny.

 

Tusk upozornil, že jeho návrh odpovede pre Britániu stanovuje zásady pre zabezpečenie vzájomného rešpektu medzi členskými štátmi EÚ, ktoré si želajú ďalšie prehlbovanie hospodárskej a menovej únie, a krajinami, ktoré chcú zostať mimo tohto procesu. Dodal, že možno vytvárať podmienky pre ďalšiu integráciu v rámci eurozóny pri súčasnom zachovaní práv a kompetencií nezúčastnených členských štátov.

 

Predseda Európskej rady spresnil, že dodržiavanie týchto zásad je podporené návrhom rozhodnutia o vytvorení mechanizmu, ktorý dáva potrebné záruky pre zníženie obáv krajín mimo eurozóny. Tie ale na základe týchto záruk nemôžu mať právo veta, alebo zdržovať naliehavé rozhodnutia eurozóny. Presné podmienky pre spustenie tohto mechanizmu je podľa Tuska potrebné ešte ďalej prerokovať.

 

Návrhy, ktoré dnes predstavil Tusk, budú v piatok (5.2) posudzovať veľvyslanci členských štátov EÚ (COREPER). Lídri členských krajín EÚ dúfajú, že na zasadnutí Európskej rady, ktoré sa bude konať 18. a 19. februára, dosiahnu potrebný konsenzus ohľadom návrhov predložených Donaldom Tuskom na predošlé požiadavky Davida Camerona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies