Tusk: Ak ponuka Londýna v otázke hraníc neuspokojí Írsko, neuspokojí ani EÚ

NETKY.SK • 1 December 2017, 19:48 • 2 min
Tusk: Ak ponuka Londýna v otázke hraníc neuspokojí Írsko, neuspokojí ani EÚ

BRUSEL - Hraničný režim medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ bol hlavnou témou piatkových rokovaní v Dubline medzi predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a írskym premiérom Leom Varadkarom.

slovakia

left justify in out

"Prišiel som do Dublinu, aby som ubezpečil premiéra a všetkých obyvateľov Írska, že EÚ stojí za vami a vašimi požiadavkami, aby ste po brexite nemali na ostrove žiadne tvrdé hranice. Írska požiadavka je aj požiadavkou EÚ," uviedol Tusk v prejave, ktorý zverejnil v správe pre médiá.

 

Pripomenul, že rozhodnutie Británie opustiť EÚ vytvorilo neistotu pre milióny ľudí v Európe, čo je zrejme najviditeľnejšie v Írsku a v prípade hraníc medzi Írskom a Severným Írskom. Dodal, že tieto hranice už nie sú symbolom rozdelenia, ale symbolom spolupráce. Podľa jeho slov "nemôžeme dovoliť, aby brexit zničil výsledky Veľkopiatkovej dohody".

 

Tusk zdôraznil, že Spojené kráľovstvo spustilo proces brexitu, je preto jeho povinnosťou poskytnúť dôveryhodné záväzky a urobiť všetko, čo je potrebné, aby sa zabránilo vzniku tvrdého hraničného režimu na severe ostrova. "Požiadal som britskú premiérku Theresu Mayovú, aby do 4. decembra predložila záverečnú ponuku, aby sme mohli ešte pred nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady posúdiť, či nastal dostatočný pokrok v rokovaniach," oznámil Tusk.

 

Summit EÚ sa uskutoční v dňoch 14.-15. decembra v Bruseli a premiéri a prezidenti členských štátov Únie by na ňom mali odobriť alebo zablokovať otvorenie druhej fázy rokovaní - o budúcich obchodných vzťahoch medzi oboma stranami. To je však podmienené dostatočným pokrokom rokovaní prvej fáze, kde EÚ očakáva konkrétne záväzky Londýna v oblasti ľudských práv Európanov žijúcich v Británii, finančného vyrovnania a írsko-severoírskej hranice.

 

"Dnes sme sa dohodli, že predtým, ako navrhnem lídrom EÚ usmernenia o prechodnom období a o budúcich vzťahoch s Britániou, budem konzultovať s írskym premiérom, či ponuka Spojeného kráľovstva postačuje pre írsku vládu," opísal Tusk výsledok rokovaní s Varadkarom. Spresnil, že ak bude ponuka Londýna pre Írsko neprijateľná, aj pre EÚ ako celok to bude neprijateľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies