Tusk a Trudeau: Summit EÚ-Kanada je stále možný, treba nájsť riešenie

NETKY.SK • 25 Október 2016, 08:36 • 2 min
Tusk a Trudeau: Summit EÚ-Kanada je stále možný, treba nájsť riešenie

BRUSEL – Štvrtkový summit EÚ-Kanada je stále možný a všetkých zainteresovaných vyzývame, aby sa pokúsili nájsť riešenie, ešte je naň čas. Tento názor na sociálnej sieti zverejnil predseda Európskej rady Donald Tusk v súvislosti s obchodnou dohodou s Kanadou (CETA). Dodal, že rovnako aktuálnu situáciu vníma aj kanadský premiér Justin Trudeau.

slovakia

left justify in out

Plánovaný summit sa mal uskutočniť za predpokladu, že sa do dneška podarí presvedčiť Valónsko, aby zmenilo odmietavý k CETA a umožnilo jej podpis. Valónska regionálna vláda aj vláda zastupujúca frankofónnych občanov ale dnes zopakovali svoje odmietavé stanovisko.

 

Belgický premiér menej ako hodinovom rokovaní s regionálnymi predstaviteľmi skonštatoval, že Belgicko nie je v takej situácii, aby bolo schopné podpísať dohodu CETA.

 

Aktuálny optimizmus Donalda Tuska kontrastuje s vyjadrením, ktoré sa dnes dopoludnia objavilo v belgickej tlači. Belgický denník La Derniere Heure s odkazom na diplomatické zdroje avizoval, že v prípade, ak dnes Belgicko nepodporí dohodu CETA, Tusk zruší summit EÚ-Kanada naplánovaný na štvrtok a nestanoví ani prípadný nový dátum schôdzky.

 

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty Únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.

 

Valónsku na CETA najviac prekáža, že investorom umožňuje zažalovať štáty v prípade, že by prijali zákony na ochranu občanov a životného prostredia, ktoré by poškodzovali ekonomické záujmy investorov.

 

Zmeniť to mal nedeľňajší návrh deklarácie z dielne Európskej komisie (EK), ktorý podobné žaloby znemožňuje. Podľa návrhu EK by mal riešenie týchto sporov mať na starosti stály súd, 15 sudcov by do neho menovala spoločne Únia a Kanada.

 

Valóni tiež vyjadrili obavy, že prijatie dohody by mohlo mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie a zamestnanosť.

(stály spravodajca TASR Juraj Hajko) dod



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies