Tusk a Juncker pripomenuli Erdoganovi potrebu dodržiavať ľudské práva

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 17:37 • 2 min
Tusk a Juncker pripomenuli Erdoganovi potrebu dodržiavať ľudské práva

BRUSEL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes pred začiatkom summitu NATO v Bruseli stretol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

slovakia

left justify in out

Erdogan sa po príchode do sídla Európskej rady nevyjadril pre médiá, v stredu však v Ankare opätovne vyzval EÚ, aby prijala konečné rozhodnutie v otázke členstva Turecka v Únii a aby s jeho krajinou nebolo zaobchádzané ako so "žobrákom" pri bránach Európy.

"Európska únia očakáva, že Turecko ustúpi samo," uviedol Erdogan s odkazom na prístupové rozhovory s Bruselom. Tie sú momentálne na mŕtvom bode.

"EÚ a Turecko musia a budú spolupracovať," napísal na Twitteri hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas krátko po začatí trojstrannej schôdzky v Bruseli. Tusk rovnako prostredníctvom Twitteru vyjadril nevyhnutnosť spolupráce s Ankarou a spresnil, že stredobodom rozhovorov s Erdoganom boli otázky spojené s dodržiavaním ľudských práv.

Vzťahy medzi EÚ a Tureckom sa zhoršili po neúspešnom vojenskom prevrate v júli 2016, po ktorom turecké vládne orgány spustili rozsiahle čistky v štátnom aparáte a pozatýkali stovky politických oponentov a novinárov. K vystupňovaniu napätia došlo počas predreferendovej kampane v niektorých členských krajinách EÚ, ktoré zabránili vystupovať na mítingoch tureckej menšiny členom tureckej vlády. Turci v aprílovom referende o zmene ústavy rozhodli o posilnení právomocí prezidenta Erdogana.

Predstavitelia EÚ opakovane naznačili, že znovuzavedenie trestu smrti v Turecku by bolo "spúšťacím mechanizmom" pre zastavenie prístupových rokovaní.

Ešte pred prijatím u Tuska a Junckera sa Erdogan v Bruseli stretol aj s novým francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten podľa agentúry DPA využil túto príležitosť a vyzval Erdogana, aby sa zasadil za prepustenie zatknutého francúzskeho fotografa Mathiasa Depardona, ktorý začal protestnú hladovku.

 

(spravodajca TASR Jaromír Novak) hy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies