Turné Takmer sólo speváčky Jany Kirschnerovéj začína 29. septembra v Trnave

NETKY.SK • 28 September 2016, 17:58 • 2 min
Turné Takmer sólo speváčky Jany Kirschnerovéj začína 29. septembra v Trnave

BRATISLAVA – Turné Jany Kirschner, ktorému dala názov Takmer sólo, začína vo štvrtok 29. septembra. V jeho slovenskej časti je naplánovaných sedem koncertov, na ktorých zaznie prierez dvadsaťročnej speváčkinej kariéry s najväčšími hitmi, ale aj s raritnými skladbami a dramaturgickými prekvapeniami. S výnimkou Košíc sú všetky lístky na jednotlivé koncerty už vypredané.

slovakia

left justify in out

Jana Kirschner je momentálne spolu s partnerom, skladateľom a producentom Eddiem Stevensom v Bratislave, kde skúšajú a doťahujú posledné organizačné aj kreatívne detaily turné. Pre komornejšie priestory, synagógy a nástupištia na Slovensku majú pripravenú približne dvadsiatku skladieb. Jednou z nich bude aj pesnička Občas z albumu Veci čo sa dejú, ktorý vyšiel v roku 2003.

 

"Táto skladba vznikla v mojej kuchyni asi pred 10 rokmi a nikdy sme ju štúdiovo nenahrali. Do istej miery reflektuje aj to, ako bude turné vyzerať. Nebudem hrať sama dve hodiny s gitarou či klavírom, na pódiu sa predstaví niekedy až šesť muzikantov. Často sa budeme riadiť aj reakciami ľudí, takže každý koncert bude trochu iný. Chceme ich do vystúpenia čo najviac vtiahnuť, možno aj ako priamych účinkujúcich," trochu tajomne hovorí pre TASR Jana Kirschner.

 

"Tento koncert je o pesničkách, nechceli sme priniesť komplikované kompozície, chcela som hrať veci, ktoré som dlho nehrala. Išla som cez všetky moje vydané albumy a prvý draft bol 40 pesničiek. Eddie mi k tomu povedal, že akokoľvek chcem, 40 ich nemôžem zahrať, pretože koncert by mal tri a pol hodiny, čo som videla u Leonarda Cohena, ktorý tie tri a pol hodiny dal. Musela som ísť nato znova. Ale uistila som sa aspoň v tom, že to 18-ročné dievča, ktoré zložilo prvé skladby, mi nie je až také vzdialené. Stále sa na ňu podobám alebo ona sa podobá na mňa," uviedla pre TASR s úsmevom speváčka.

 

Jana Kirschner sa postupne predstaví v Trnave (29. 9.), Topoľčanoch (30. 9.), Banskej Bystrici (1. 10.), Žiline (2. 10.), Košiciach (3. 10.) a dvakrát v Bratislave (5. 10.). Vstupenky v predpredaji sú k dispozícii už len do košickej Tabačky. Vo všetkých ostatných mestách je v predstihu vypredané.

 

Českú časť turné začína 23. októbra v Hradci Králové. Potom vystúpi v Olomouci, Hraniciach na Morave, Valašskom Meziříčí, Ostrave, Příbrame, Prahe a turné zakončí 1. novembra v Mladej Boleslavi.

 

Speváčka a skladateľka Jana Kirschner (*29. 12. 1978, Martin) vydala v roku 1997 prvý album s názvom Jana Kirschner. Úspešný bol druhý album V cudzom meste, vydaný v marci 2000, aj tretí Pelikán, vydaný v máji 2002. Úspech mal aj štvrtý Veci čo sa dejú, vydaný v novembri 2003.

 

Štyrikrát po sebe, v rokoch 1999 až 2003 vyhrala v ankete Slávik kategóriu speváčky. V apríli 2007 vyšiel album Shine, nahraný v Londýne, v novembri 2008 vyšla hitová kompilácia Best Of.

 

Zložila a nahrala pieseň Pokoj v duši pre rovnomenný film režiséra Vladimíra Balka, ktorý mal premiéru v januári 2009. V máji 2010 vydala album Krajina Rovina. V novembri 2013 vydala štúdiový album Moruša: Biela a v októbri 2014 druhú časť projektu s názvom Moruša: Čierna. Spolu s producentom Eddiem Stevensom majú dcéry Matildu, narodila sa 3. marca 2011 a Yolanu, narodila sa 9. januára 2015. Patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona