Turkménsky prezident bude môcť zostať vo funkcii doživotne

NETKY.SK • 15 Február 2016, 16:43 • 2 min
Turkménsky prezident bude môcť zostať vo funkcii doživotne

AŠCHABAD - Turkménsko je pripravené zmeniť svoju ústavu tak, aby prezident tejto bývalej sovietskej republiky mohol na svoju funkciu kandidovať bez akýchkoľvek obmedzení.

slovakia

left justify in out

Na základe navrhovaných zmien sa funkčné obdobie prezidenta predĺži z piatich rokov na sedem a z ústavy bude vyňatý aj vekový limit 70 rokov, ktorý kandidáti na prezidenta zatiaľ musia spĺňať.


Turkménsko má podľa agentúry AP s doživotnými lídrami historické skúsenosti. V roku 1999 bol za jeho doživotného prezidenta vymenovaný Saparmurat Nijazov, ktorý zomrel v roku 2006.


Náhle zosnulého Nijazova, zvaného aj Turkmenbaši, nahradil vo funkcii Gurbanguli Berdymuhamedov (58), ktorý sa po svojom nástupe na post usiloval narušiť Turkmenbašiho starostlivo vybudovaný kult osobnosti. Jeho pôvodné prísľuby politických reforiem však zostali z veľkej časti nenaplnené.


Turkménsko má pravdepodobne štvrté najväčšie zásoby zemného plynu na svete. Od roku 1993 je v krajine distribúcia plynu, vody a elektrickej energie do domácností zadarmo. Po svojom nástupe do funkcie v roku 2006 Berdymuhamedov sľúbil, že túto politiku predĺži až do roku 2030.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies