Turkami vedená strana DENK v Holandskou získala vo voľbách tri kreslá

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 15:24 • 2 min
Turkami vedená strana DENK v Holandskou získala vo voľbách tri kreslá

AMSTERDAM - Turkami vedená strana DENK dosiahla svoj prvý úspech vo voľbách v Holandsku, keď v stredu získala v novom parlamente tri kreslá. Vyplynulo to dnes zo sčítania takmer všetkých hlasov voličov.

slovakia

left justify in out

"Noví Holanďania dnes získali hlas v dolnej komore parlamentu," vyhlásil stranícky líder Tunahan Kuzu narodený v Turecku. Vyjadril nádej, že ďalšie spočítavanie hlasov v najväčších mestách Amsterdam a Rotterdam môže ešte priniesť nárast percentuálneho zisku.

 

Stranu založili Kuzu a Selčuk Öztürk po tom, čo sa v roku 2014 odtrhli od stredoľavicovej Strany práce (PvdA).

 

Kuzu vyhlásil, že strana DENK bude bojovať proti "narastajúcej xenofóbii" v holandskej politike, čím jasne poukázal na populistického lídra Geerta Wildersa.

 

Posolstvom strany DENK je "tolerancia... ako reakcia na nenávisť a takisto súdržnosť a vzájomné prijatie", povedal Kuzu.

 

Politik číslo dva na kandidátke Farid Azarkan v rozhovore pre holandskú celoštátnu stanicu NOS označil výsledok volieb za "naozaj fantastický". "Robili sme pozitívnu predvolebnú kampaň. Oslovovali sme ľudí v miestnych občianskych centrách, ktoré mnoho politikov dlho zanedbávalo," uviedol Azarkan.

 

V sídle strany DENK bolo počas volebnej noci vidieť obrovské množstvo mladých ľudí, prevažne s migračným pozadím.

 

Toto víťazstvo však zatienila kritika predsedníčky dolnej komory parlamentu Khadije Aribovej, ktorá má marocký pôvod, na adresu Kuza - podľa jej slov v predvolebnom diplomatickom spore nezaujal postoj proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

 

"Bola by som rada, keby sa pán Kuzu ako líder DENK jednoducho dištancoval od Erdoganových výrokov. Obvinenie, že sme pohrobkovia nacistov a fašistov, je neprípustné," vysvetlila.

 

"Od zástupcu holandského ľudu očakávam, že toto odmietne. To sa nestalo a je to škoda," povedala Aribová v rozhlasovom vysielaní o stredajších parlamentných voľbách v Holandsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona