Turizmus má na obyvateľov Vlkolínca negatívny dopad

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 08:32 • 2 min
Turizmus má na obyvateľov Vlkolínca negatívny dopad

RUŽOMBEROK - Vlkolínec je turistami veľmi vyhľadávaná lokalita, no vysoká návštevnosť tohto miesta má aj svoju odvrátenú stranu.

slovakia

left justify in out

Problémy s neohľaduplnými turistami nemajú len svetové destinácie ako napríklad Thajsko či Island, negatívny dopad vysokého počtu návštevníkov pociťujú už aj obyvatelia pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec, nachádzajúcej sa neďaleko Ružomberka. Ľudia tu nerešpektujú zákazy, znečisťujú okolie a hoci niekedy nevedomky, vchádzajú obyvateľom do súkromných dvorov. Ružomberský primátor Igor Čombor sa vyjadril, že vzniknutú situáciu sa na radnici snažia vyriešiť.

 

Vlkolínec je unikátne miesto, ktoré je zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ročne ho navštívi takmer 100-tisíc turistov, čo pre takúto malú osadu predstavuje mimoriadne vysoké číslo. Tí často zabúdajú na to, že Vlkolínec nie je múzeum, ale dedinka, kde stále žijú aj pôvodní obyvatelia a tí si zaslúžia rešpekt a pokoj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#vlkolinec#ruzomberok#slovakia#instaruzomberok#instaslovakia#unesco

Príspevok, ktorý zdieľa MM (@maiermeli72),

„Stáva sa, že turisti vojdú do dvorov, dokonca niektorí vošli aj priamo do obydlia. Nie každý rešpektuje tie všeobecne platné veci, ktoré platia aj na iných miestach. Chodia so psami a nie vždy ich majú na vôdzke, mnohí fajčia, i keď je na každom rohu výstraha, že sa tu nesmie fajčiť. Hádžu skaly do potoka, rozhadzujú odpadky po okolí,“ vymenoval najčastejšie nedostatky predseda občianskeho združenia Vlkolínec Jozef Bašary.

 

Takéto správanie turistov podľa neho možno pripísať skutočnosti, že sem veľmi často chodia aj cudzinci, ktorí sú zvyknutí navštevovať skanzeny, kde sú sprístupnené všetky objekty. Pred príchodom do Vlkolínca si dostatočne nenaštudujú, kam vlastne idú, a tak dochádza k podobným nepríjemnostiam. „Ľudí treba viac upozorňovať, že nevstúpili do skanzenu, ale do živej mestskej časti,“ povedal Bašary.

 

Jeden z pôvodných obyvateľov Vlkolínca sa posťažoval, že dnešní turisti už voči miestnym nemajú takmer žiadnu úctu, čo bolo v minulosti neprípustné. „Za mojich mladých čias tiež chodili do Vlkolínca turisti, no boli to takí fajnšmekri, ktorí vedeli, kde idú. Správali sa slušne, inak by im starí gazdovia dali poza uši bičom, keby sa pchali tam, kde nemali. Každý išiel z Vlkolínca spokojný. Bolo tu ticho a pokoj. Teraz tu už ticho nie je. Je tu kopec áut, turisti chodia ako ovce bez pastiera. Nemá ich kto usmerniť,“ povedal Anton Sabucha.

 

Ružomberský primátor na margo sťažností Vlkolínčanov uviedol, že radnica sa snaží vytvoriť systém, ktorým by eliminovali prípadné nedostatky a vzniknuté problémy.  Musia však vytipovať najvhodnejšie miesta, kam by upozornenia umiestnili, aby tak oslovili čo najväčší počet turistov. Hľadajú tiež vhodné mechanizmy, ako efektívne usmerniť pohyb turistov. Pripomenul, že pre lepšiu informovanosť návštevníkov nedávno otvorili aj Dom UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies