Turisti v Slovenskom raji často porušujú pravidlá, čím pribúdajú aj úrazy

NETKY.SK • 28 August 2017, 13:33 • 2 min
Turisti v Slovenskom raji často porušujú pravidlá, čím pribúdajú aj úrazy

POPRAD – Hoci turistov v sandáloch či teniskách na túrach v Slovenskom raji a jeho roklinách ubudlo, problémom je pohyb mimo vyznačených chodníkov či skracovanie trás.

slovakia

left justify in out

Po túre v rokline by sa návštevníci národného parku nemali ani dlhšie túlať lesom. „U nás platí to isté, čo v Tatrách, býva tu premenlivé počasie, polhodinku je pekne, potom prší. Turisti by mali prejsť roklinou a zísť do stredísk mimo lesa a piateho stupňa ochrany,“ upozornila Jana Skokanová, predsedníčka Mikroregiónu Slovensky raj, zároveň starostka obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves). Ak návštevníci nedodržujú trasy, zvyknú zablúdiť a hľadať ich musia často aj horskí záchranári. „Pred časom sa tu jeden chlapec odpojil od skupiny, hľadali ho záchranári, našťastie sa za krátky čas našiel,“ dodala starostka.

Obuv turistov si všímajú naďalej v turistickom stredisku Podlesok, turisti sú však už podľa Skokanovej disciplinovanejší. „Vysvetľujeme im, že takto oblečení či obutí by na túry do roklín nemali ísť. Niekedy to nechápu, hovoria, že sú slobodní, že môžu byť oblečení ako chcú, no potom sa vrátia a pochopia to,“ opísala svoje zážitky. V prípade turistov z iných krajín pomáhajú aj zahraniční novinári, ktorí v domácich turistických časopisoch následne informujú o tom, ako by sa mali turisti vybrať na Slovensku na túry a čo môžu očakávať.

Nie všetci návštevníci však dodržiavajú pokyny v súvislosti s návštevou ferraty Kyseľ. Na jej absolvovanie musia byť vybavení ferratovým istiacim setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou. „Bola som so svojimi hosťami na ferrate, kde som si všimla dvoch pánov s dievčatkom, ktoré mohlo mať asi desať rokov. Páni boli bez ferratových setov, prilby, dievčatko malo len vrchnú časť ferratového setu, maličkú skobu. Neviem, či by ju to zachránilo, ak by spadla z Obrovského vodopádu, teda z posledných stúpačiek, ktoré tam vedú. Bolo to veľmi nezodpovedné od tých pánov, dievčatko malo problém prechádzať aj cez toky, pretože sa bálo,“ opísala situáciu. Pripomenula, že turisti, ktorí sa vyberú do rokliny Kyseľ bez setu a potrebného vybavenia, ohrozujú sami seba.

 

„V Kyseli sú aj fotopasce, ochranári tak vidia, akí turisti a ako vybavení ňou prechádzajú,“ dodala. Pritom požičať si vybavenie je možné na Čingove, Podlesku, v Spišskej Novej Vsi a v Poprade. Presný zoznam miest je uvedený na internetovej stránke správy národného parku.

V správe obce Hrabušice je päť roklín a tiež niekoľko kilometrov turistických chodníkov a cyklochodníkov, o ktoré sa musí starať. Tamojší Podlesok predstavuje významné turistické stredisko v údolí Veľkej Bielej vody na začiatku Prielomu Hornádu a pri ústi rokliny Suchá Belá. Podľa starostky patrí v regióne medzi najnavštevovanejšie turistické centrá a je druhou najnavštevovanejšou destináciou hneď po Vysokých Tatrách. Turisti majú z tohto miesta blízko do viacerých roklín, päťdesiat metrov odtiaľ je vstup do prvej rokliny Suchá Belá a 700 metrov do Prielomu Hornádu. Tri kilometre lesom a chodníkom popri vode sa za 30 minút podľa starostky ocitnú pri ďalšej rokline Piecky a za 40 minút pri rokline Veľký Sokol. Obľúbená je aj Kláštorská roklina a Tomášovský výhľad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies