Turisti v Malej Fatre rušia rezervácie, podľa záchranárov nemusia

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 13:05 • 2 min
Turisti v Malej Fatre rušia rezervácie, podľa záchranárov nemusia

MALá FATRA/VRÁTNA - Po ničivej prietrži mračien, ktorá sa v pondelok prehnala Vrátnou dolinou, hotely v Malej Fatre zaznamenali niekoľko zrušených rezervácií.

slovakia

left justify in out

Podľa náčelníka malofatranských horských záchranárov Juraja Ondruša turisti nemusia mať obavy, pretože väčšina chodníkov, či už obľúbené Jánošíkove diery, Veľký Rozsutec alebo celý hrebeň Malej Fatry sú schodné a nie je tam žiadny problém.

 

Zničená je len Vrátna dolina, najmä jej horná časť, nefunguje lanovka z Vrátnej na Chleb a pod Šútovským vodopádom na južnej strane Fatry chýba asi tristo metrov cesty. „Keď sa opraví cesta v Tiesňavách, aj Vrátna dolina bude po Starý dvor priechodná. Vrátna je pre peších zatiaľ uzavretá, ale osobné autá už v určitých intervaloch púšťame,“ dodal Ondruš.

 

Malofatranskí horskí záchranári aktuálne neodporúčajú pohybovať sa po chodníkoch: Chata Vrátna - Snilovské sedlo (zelená), Stará dolina - Sedlo za Kravarskym (zelená), Medziholie - Chrbát Stohu (žltá), Chata na Grúni - Chata Vrátna (žltá), Starý dvor - Chata na Grúni (modrá), Šútovo - Chata pod Chlebom (modrá). „Povodeň zničila aj cestu pod Šútovským vodopádom v poslednom približne tristometrovom úseku a tak sa k vodopádu nedá dostať. Na Chatu na Grúni odporúčame modrý chodník zo Štefanovej. Dolné, Nové a Horné Diery sú priechodné, túru však treba začať aj ukončiť na Bielom Potoku. Hrebeň Malej Fatry a Rozsutce sú taktiež priechodné. Značené chodníky mimo Vrátnej sú podmočené a blatisté,“ upozorňuje Horská záchranná služba Malá Fatra. 

 

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona