Turisti sa kvôli štrajku do Akropoly nedostali ani tretí deň po sebe

NETKY.SK • 15 Október 2010, 11:51 • 2 min
Turisti sa kvôli štrajku do Akropoly nedostali ani tretí deň po sebe

Turisti sa kvôli štrajku do Akropoly nedostali ani tretí deň po sebe

slovakia

left justify in out

img

Grécka polícia sa dnes opäť dostala do stretu s protestujúcimi zamestnancami aténskej Akropoly, ktorá zostala aj tretí deň zatvorená pre návštevníkov.
      Do štrajku, ktorý sa mal podľa ohlásenia skončiť na obed, vstúpili dnes dozorcovia na Akropole. Bezprostredne nebolo známe, či ešte dnes stihnú otvoriť najslávnejšiu grécku pamiatku, pred ktorou čakajú zástupy turistov.
      "Nikto nemá právo brať naše pamiatky za rukojemníkov. To je obraz o našej krajine, ktorým sa chceme prezentovať?" vyhlásil dnes grécky premiér Jorgos Papandreu.
      Poriadková polícia dnes zasahovala proti jednej zahraničnej turistke, ktorá sa predierala cez rad štrajkujúcich s cieľom dostať sa bližšie k monumentu. Demonštranti na ňu skandovali "Štrajkujeme, nechoďte tam!". Polícia ju spacifikovala a odviedla. Ďalší turisti prejavili väčšiu solidárnosť s demonštrantami a poväčšine s ich nárokmi vyjadrovali súhlas.
      Zamestnanci ministerstva kultúry vstúpili v stredu do štrajku proti nevyplateným mzdám. Požadujú ich vyplatenie stovkám zamestnancov, ktorí majú krátkodobé zmluvy. Tí v mnohých prípadoch nedostali výplatu 22 mesiacov. Demonštranti, väčšinou externí zamestnanci, sa uzamkli vo vchodoch do 2500 rokov starej pamiatky a odmietajú ju otvoriť pre verejnosť.
      Poriadková polícia vo štvrtok prerušila štrajk násilím, keď prenikla dovnútra na povolenie súdu. Pri strete s demonštrantami použili policajti i slzný plyn.
      Zamestnanci požadujú stále pracovné zmluvy po tom, ako ministerstvo kultúry oznámilo, že ich zmluvy vypršia koncom mesiaca. Stovky turistov, ktorí chceli v uplynulých troch dňoch navštíviť Akropolu, sa museli vrátiť.
      Odborári pohrozili, že akciu zopakujú i v nasledujúcich dňoch, kým vláda nesplní ich požiadavky ohľadom miezd. Akropolu uzavreli aj začiatkom leta po tom, ako členovia odborov protestovali proti úsporným opatreniam vlády.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona