Turisti protestovali proti ďalšiemu zastavaniu Tatier

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 17:32 • 2 min
Turisti protestovali proti ďalšiemu zastavaniu Tatier

VYSOKÉ TATRY - Protest proti stavebnej činnosti developérov v Tatrách dnes vyjadrili účastníci turistického pochodu zo Starého Smokovca na Skalnaté Pleso.

slovakia

left justify in out

Stavebné aktivity a rôzne projekty v slovenských veľhorách označili za neúnosné a ohrozujúce prírodu a jej krásu. 

Vysokohorský pochod pod transparentom "Nenechajme si zastavať Tatry" absolvovalo zhruba 35 turistov, podporu myšlienke ochrany prírody vyjadrovali aj ďalší. "Prišli sme podporiť naše hory, Tatry a Tatranský národný park. Chceli by sme vyjadriť nesúhlas so stavebnými aktivitami, ktoré sa tu dejú, a tým pripravujú TANAP o štatút národného parku," uviedla pre TASR za organizátorov Mária Sendecká.

 

Aktivisti poukázali na varovanie Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN), že ak bude pokračovať výstavba, kategória TANAP bude musieť byť znížená, čím by Tatry prišli o štatút národného parku."Národný park je definovaný ako miesto, kde by mala byť ochrana prírody nadradená všetkým ostatným činnostiam, avšak v 21. storočí sme svedkami rôznych ľudských aktivít, ktoré prírodu devastujú a ničia,"konštatovala Sendecká.

Varovanie a výzvy na zachovanie krásy Tatier podľa ďalšieho organizátora Vlastimila Papeža smerujú jednak verejnosti, ako aj kompetentným ľuďom vo funkciách. "Aby sa zamysleli nad tým, že majú zodpovednosť pri svojom rozhodovaní, akú krajinu zanechajú svojim deťom a vnukom," dodal pre TASR.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies