Turisti ničia nezáväzným sexom piesočné duny na Kanárskych ostrovoch!

NETKY.SK • 17 November 2021, 8:0 • 2 min
Turisti ničia nezáväzným sexom piesočné duny na Kanárskych ostrovoch!

Vedci zistili, že milovanie nadivoko poškodzuje flóru piesočných dún v obľúbenom letovisku.

slovakia

left justify in out

Piesočné duny Maspalomas na Kanárskych ostrovoch patria medzi turistami k veľmi obľúbeným destináciám. Možno sa budete čudovať, ale tieto rozľahlé miesta lákajú dovolenkárov pre tzv. al fresco sex, teda milovanie nadivoko. Informoval o tom portál Novinky.cz.

 

Podľa vedcov má však takéto špásovanie zamilovaných negatívny dopad na miestne prostredie a rastliny. Úrady preto vyzvali, aby vo väčšej miere dohliadali na túto oblasť a turistov vzdelávali.

 

img

 

Experti z univerzity Las Palmas de Gran Canaria v spolupráci s austrálskou Flinders Univerzitou v Adelaide s týmito závermi prišli v najnovšej štúdii. Odborníci v nej uviedli, že pre tzv. cruising, teda nezáväzný sex, trpia piesočné duny označované ako nabkha či hummock, čo sú malé pahorky.


Vedci tiež zistili, že dovolenkári, ktorí sa milovali v dunách, poškodili viaceré druhy rastlín, ktoré sú typické pre Kanárske ostrovy a vyskytujú sa iba v dunách Maspalomas.


Ako uvádza portál Independent, táto piesočná plocha je obľúbená najmä medzi homosexuálmi. Vedci však prízvukujú, že ich štúdia nie je nijakým spôsobom namierená voči ich sexuálnej orientácii.

 

img

 

Cieľom je poukázať na negatívne dopady takéhoto konania. „Nie je naším zámerom kritizovať správanie niektorých členov LGBTI komunity,“ okomentovala vedkyňa García Romero z inštitútu oceánografie.

 

Výskumníci sa v štúdii zamerali na to, ako sexuálna aktivita ľudí ovplyvňuje lokálne prostredie. Takéto zistenia majú pomôcť k zvýšeniu ochrany piesočných dún.

 

Ako doplnil jej kolega Patrick Hesp z austrálskej univerzity, v konečnom dôsledku nejde o aktivity, ktoré ľudia v púšti robia, skôr by sa mal klásť väčší dôraz na ekologické zmeny či postupné erózie, ktoré môžu spôsobiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona