Turisti by sa mali na túru pripraviť tak, ako by už bol január

NETKY.SK • 20 November 2016, 11:11 • 2 min
Turisti by sa mali na túru pripraviť tak, ako by už bol január

VYSOKÉ TATRY - Zimné počasie prevláda vo Vysokých Tatrách už niekoľko týždňov.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga uviedol, že turisti by sa do vysokohorského prostredia mali pripraviť tak, akoby už bol mesiac január. Zdôraznil, že na túru by mali ísť s nabitým mobilným telefónom.

 

"Zima prišla oveľa skôr, podmienky v nadmorskej výške od 1800 metrov sú vyslovene zimné. Určite odporúčame, aby si so sebou zobrali klasické turistické paličky, prípadne aj turistické mačky, aby sa im nešmýkalo," informoval Janiga. Podľa neho by si návštevníci hôr túry mali naplánovať tak, aby sa vrátili naspäť skoro, pretože už po 16.30 h sa začína vo Vysokých Tatrách stmievať. Nemali by zabúdať ani na teplé, ale aj náhradné oblečenie a dostatok teplých tekutín. V rámci vybavenia by mali mať turisti pri pohybe vo vysokohorskom teréne štyri základné veci - mobilný telefón s nabitou batériou, lavínovú lopatku, lavínový prístroj a lavínovú sondu. Prostredníctvom telefónu si turista dokáže nielen privolať pomoc, ale vďaka nemu ho môžu záchranári aj lokalizovať a navigovať na správnu cestu.

 

Od 1. novembra platí vo Vysokých Tatrách sezónna uzávera turistických chodníkov. Ide predovšetkým o chodníky, ktoré sa končia na vrcholoch štítov s výnimkou Slavkovského štítu, ktorý je podľa návštevného poriadku prístupný v čase mimo snehovej pokrývky. Uzavreté sú tiež chodníky prechádzajúce dolinami, s výnimkami tých, v ktorých sa nachádzajú vysokohorské chaty s celoročnou prevádzkou. "Hory sú krásne aj v zime, čiže ľudia ak na to majú, sú dostatočne vystrojení a vyzbrojení a dbajú na svoju bezpečnosť, nemáme problém s tým, aby chodili aj v zimnom období do horského a vysokohorského prostredia," skonštatoval Janiga.

 

Turistom je k dispozícii aj aplikácia HZS, ktorá umožňuje posielanie tiesňových SMS správ, ale aj uskutočnenie hovoru na tiesňovú linku HZS so súčasným zobrazením aktuálnej polohy volajúceho. Janiga zdôraznil, že túto aplikáciu by si mali stiahnuť do svojich mobilných telefónov najmä ľudia, ktorí sa plánujú pohybovať vo vysokohorskom prostredí. Mobilná aplikácia bola nápomocná aj počas letnej turistickej sezóny, kedy sa vďaka nej dozvedeli, kde sa volajúci nachádza.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies