Turek odmietol „fúkať“, dostal trest

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 16:10 • 2 min
Turek odmietol „fúkať“, dostal trest

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest a zákaz na jeden a pol roka šoférovať potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 28-ročného Selčuka Demena z Bojníc.

slovakia

left justify in out

Turecký občan žijúci na Slovensku ako vodič osobného motorového vozidla odmietol dychový i krvný test na alkohol, čo sa kvalifikuje ako trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.


Selčuk je riaditeľom rodinnej firmy v Prievidzi. V novembri 2011 po tretej nadránom ho zaregistrovala policajná hliadka jazdiť rýchlo na aute Kia Sorento po Banskej Bystrici. Policajti ho nechali na jednej z čerpacích staníc urobiť nákup a potom ho chceli kontrolovať. I napriek znameniam na zastavenie však Selčuk zastavil až v areáli bytoviek na Kukučínovej ulici. Tvrdil, že šoféroval nejaký jeho náhodný krajan. Selčuk sa podľa policajtov správal arogantne, odmietol predložiť doklady a následne i dychovú a krvnú skúšku na alkohol. To, že nešoféroval, tvrdila najprv i jeho spolujazdkyňa Zuzana, s ktorou sa zoznámil na diskotéke. Na súde po zložení prísahy svedka však povedala, že auto viedol naozaj Selčuk a po tom, ako zbadal za sebou hliadku, ešte pridal. Proti Selčukovi bol i záznam z priemyslovej kamery na benzínke, podľa ktorého do vozidla nastúpil iba on a jeho priateľka. Aj policajti, ktorí ho sledovali na čerpadle, nevideli, že by do auta okrem Selčuka a Zuzany nastupoval niekto ďalší. 


Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Selčuka za vinného z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Postupoval v súlade so zákonom, podľa ktorého odmietnutie skúšok na alkohol, ak vyšetrenie nie je spojené s nebezpečenstvom pre zdravie, sa kvalifikuje ako trestný čin. Selčuk sa odvolal s tým, že je nevinný, ale Krajský súd v Banskej Bystrici mu nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Selčuk doteraz nebol súdne trestaný, ale podľa karty vodiča má na rováši viacero dopravných priestupkov, za ktoré zaplatil blokové pokuty, mal odobraté aj vodičské oprávnenie. 
Na odvolacom konaní sa Selčuk Demen ospravedlnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies