Turecký vicepremiér v Moskve: Stíhač zostrelil ruské lietadlo z vlastnej vôle

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 07:55 • 2 min
Turecký vicepremiér v Moskve: Stíhač zostrelil ruské lietadlo z vlastnej vôle

MOSKVA - Turecký letec, ktorý zostrelil vlani ruský stíhací bombardér v sýrsko-tureckom pohraničí, pristúpil k tomuto kroku z vlastnej vôle. Turecký vicepremiér Mehmet Šimšek to povedal dnes novinárom v Moskve, ktorú navštívil po viac ako pol roka trvajúcej kríze vo vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom v dôsledku tohto incidentu.

slovakia

left justify in out

Podľa Šimšekovho vyjadrenia, ktoré prevzala agentúra DPA z ruskej tlačovej služby TASS, bolo rozhodnutie zostreliť ruské lietadlo "prijaté osobne týmto pilotom". "Turecko nepociťuje žiadne nepriateľstvo voči Rusku a nikdy pociťovať nebude," dodal vicepremiér.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaslal ešte v júni svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi odkaz, v ktorom vyjadril ľútosť nad zostrelením lietadla z vlaňajšieho novembra, hoci Ankara predtým tvrdila, že jeho posádka narušila turecký vzdušný priestor pri hranici so Sýriou. Turecký premiér Binali Yildirim však odmietol požiadavku, aby Turecko vyplatilo odškodné rodine ruského pilota, ktorého po katapultáži zabili sýrski povstalci.

 

Erdogan navyše minulý týždeň oznámil, že uvedeného príslušníka tureckej armády zatkli v súvislosti s neúspešným pokusom o prevrat z 15. júla.

 

Znamením postupnej normalizácie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom je dnešné vyhlásenie Šimšeka, že Putin sa stretne 9. augusta s Erdoganom v ruskom Petrohrade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona