Turecký ústavný súd: Blokáda sociálnej siete Twitter je nezákonná

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 18:46 • 2 min
Turecký ústavný súd: Blokáda sociálnej siete Twitter je nezákonná

ISTANBUL - Turecký ústavný súd dnes označil kontroverzne vnímanú blokádu sociálnej siete Twitter za nezákonnú. V zdôvodnení konštatoval, že blokáda je v rozpore s právom na slobodu prejavu, informovali turecké médiá a tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd preto požaduje zrušenie blokády príslušnou telekomunikačnou inštitúciou. 
     

V podobnom duchu rozhodol už skôr správny súd v Ankare. V zdôvodnení uviedol, že vládne nariadenie protirečí základným princípom a hodnotám tureckého štátu. Turecký telekomunikačný úrad (TIB) sa proti nemu mohol odvolať, ale samotný prístup k službe Twitter mal povoliť, kým nepadne rozhodnutie odvolacieho súdu, čo sa však nestalo.
     

K zablokovaniu Twitteru a po týždni aj internetovej videoslužby YouTube došlo pred víkendovými komunálnymi voľbami v Turecku na podnet premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.
     

TIB zablokoval prístup k Twitteru po tom, ako premiér vyhlásil, že táto sociálna sieť slúži na šírenie obvinení z korupcie, ktoré jeho vládu očierňujú a môžu jej krátko pred voľbami do miestnych zastupiteľstiev veľmi poškodiť.
     

Tento krok kritizoval turecký prezident Abdullah Gül, ako aj viacerí politickí činitelia západného sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies