Turecký súd zrušil rekonštrukciu parku, ktorá vyvolala protesty

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 09:58 • 2 min
Turecký súd zrušil rekonštrukciu parku, ktorá vyvolala protesty

ISTANBUL - Súd v Turecku v stredu zrušil kontroverzný plán na výstavbu v istanbulskom parku Gezi, ktorý vyvolal masové protivládne protesty.

slovakia

left justify in out

Verdikt padol ešte minulý mesiac, turecké médiá sa však o ňom dozvedeli až v stredu. Súd sa uzniesol na tom, že úrady pri prijímaní rozhodnutia nebrali do úvahy názory miestnych obyvateľov. Premiér Recep Tayyip Erdogan ešte v polovici júna prisľúbil, že prípadný verdikt v tejto veci bude rešpektovať.

Protesty vypukli ešte 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. Neskôr nabrali celonárodný charakter, pričom si vyžiadali štyroch mŕtvych a asi 8000 zranených. Opozícia vládu obvinila z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny kritizovali Erdoganov prístup ku kríze a odsúdili nadmerné použitie policajnej sily proti demonštrantom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona