Turecký súd potvrdil zákaz, ktorým vláda zablokovala webstránky Wikipédie

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 16:47 • 2 min
Turecký súd potvrdil zákaz, ktorým vláda zablokovala webstránky Wikipédie

ISTANBUL - Turecký súd zamietol dnes odvolanie voči zákazu, ktorým tamojšia vláda zablokovala minulý týždeň na území Turecka webstránky internetovej encyklopédie Wikipédia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Wikimedia Foundation, ktorá projekt voľne dostupnej internetovej encyklopédie prevádzkuje, sa proti takémuto postupu úradov odvolala. Turecký kriminálny súd jej však nevyhovel, pričom sa vo verdikte odvolal na články zverejnené na Wikipédii, ktoré podľa neho "spájajú Turecko s teroristickými skupinami", priblížila agentúra DPA.

Turecká vláda v súčasnosti blokuje desaťtisíce webstránok a rôzne obmedzenia v minulosti zaviedla aj pre sociálne siete a médiá vrátane servera YouTube či siete Twitter. Prístup na Wikipédiu na území Turecka zablokovala 29. apríla, pričom uviedla, že Wikipédia spolupracovala so skupinami, ktoré sa snažili Turecko očierňovať.

K zákazu vláda podľa tureckých médií pristúpila po tom, ako Wikipédia odmietla zo svojho servera stiahnuť stránky tvrdiace, že Turecko poskytlo podporu džihádistom v Sýrii. Zákaz by mal podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu platiť, dokým Wikipédia zmienené stránky zo svojho servera neodstráni.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies