Turecký súd poslal opozičného poslanca za špionáž na 25 rokov do väzenia

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 06:43 • 2 min
Turecký súd poslal opozičného poslanca za špionáž na 25 rokov do väzenia

ISTANBUL - Poslanca stredoľavej tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Enisa Berberoglua odsúdili dnes v Istanbule na 25 rokov odňatia slobody nepodmienečne za prezradenie utajených informácií na špionážne účely.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra žiadala pre zákonodarcu doživotný trest väzenia. Líder parlamentnej frakcie CHP Engin Altay kritizoval, že napriek okamžitému odvolaniu proti verdiktu jeho straníckeho kolegu po vynesení rozsudku zadržali. Súčasne obvinil sudcov, že sa verdiktom chceli zapáčiť prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

 

Reportéri bez hraníc netajili v prvej reakcii šok z výsledku procesu s poslancom. Žaloba sa v danom prípade opierala o zverejnenie utajených informácií novinami Cumhuriyet z mája 2015. Periodiku mal práve odsúdený poslanec poskytnúť materiály dokazujúce údajnú prepravu zbraní islamistom v Sýrii vozidlami tureckého štátu.

 

Vedúcich predstaviteľov redakcie spomínaného denníka odsúdili v súvislosti s rovnakou udalosťou už skôr na päť rokov a desať mesiacov, respektíve päť rokov väzenia. Exšéfredaktor periodika Can Dündar, ako aj šéf jeho kancelárie v Ankare Erdem Gül sa proti rozsudkom odvolali. Prvý z nich žije medzičasom v nemeckom exile, druhý je i naďalej na slobode.

 

Berberoglu patril k viac ako 130 poslancom tureckého parlamentu, ktorých imunitu zrušili po vlaňajšom pokuse o štátny prevrat v krajine. Ide o niekdajšieho žurnalistu, ktorý stál v období rokov 2009-2014 na čele redakcie periodika Hürriyet.

 

Reportéri bez hraníc (RSF) rozsudok z Istanbulu ostro odsúdili. Turecká justícia ním podľa novinárskej organizácie opäť preukázala, ako málo si váži slobodu tlače, uviedol výkonný šéf RSF Christian Mihr, ktorý vyzval na neodkladné zrušenie škandalózneho verdiktu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies