Turecký súd ponechal 9 pracovníkov denníka Cumhuriyet vo vyšetrovacej väzbe

NETKY.SK • 5 November 2016, 13:32 • 2 min
Turecký súd ponechal 9 pracovníkov denníka Cumhuriyet vo vyšetrovacej väzbe

ISTANBUL - Súd v tureckom Istanbule rozhodol dnes o uvalení vyšetrovacej väzby na deviatich členov redakcie a vedenia denníka Cumhuriyet, ktorých zatkli 31. októbra v rámci protiteroristických opatrení. Medzi osobami ponechanými vo väzbe je i šéfredaktor Murat Sabuncu, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa polície.

slovakia

left justify in out

Ďalšími pracovníkmi Cumhuriyetu, ktorí zostanú v cele, kým ich nepostavia pred súd, sú karikaturista Haci Musa Kart a siedmi členovia správnej rady - Ahmet Kadri Gürsel, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Turhan Günay, Hakan Karasinir, Önder Čelik a Bülent Utku.

 

Turecké orgány zatkli celkovo 13 pracovníkov Cumhuriyetu v rámci vyšetrovania vedeného prokuratúrou v Istanbule, ktoré sa týka teroristických aktivít zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, označovaného za pôvodcu neúspešného pokusu o prevrat z polovice júla. Riaditeľov Günseliho Özaltaya a Bülenta Yenera, ako aj publicistov Aydina Engina a Hikmeta Četinkayu súd prepustil na kauciu, pričom im zakázal vycestovať do zahraničia.

 

Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet založený v roku 1924 je jedným z najstarších denníkov v Turecku. Podľa agentúry DPA je to v súčasnosti posledný veľký turecký denník, ktorý zaujíma kritické postoje voči vláde.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies