Turecký súd odmietol prepustiť amerického pastora z domáceho väzenia

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 23:25 • 2 min
Turecký súd odmietol prepustiť amerického pastora z domáceho väzenia

ANKARA - Turecký súd nevyhovel v utorok žiadosti amerického pastora Andrewa Craiga Brunsona, obvineného z terorizmu, o prepustenie z domáceho väzenia a zrušenie zákazu opustiť krajinu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa nej súd v provincii Izmir preskúmal žiadosť pastora, avšak rozhodol, že nedošlo k žiadnej zmene, čo sa týka "silného podozrenia zo (spáchania) zločinu" týkajúce sa jeho osoby.

 

Kauza pastora Brunsona, ktorého 21 mesiacov zadržiavali v tureckom väzení, vyvolala vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Tureckom krízu.

 

V stredu 25. júla pastora presunuli do domáceho väzenia - podľa rozhodnutia tureckého súdu nemôže opustiť svoj dom ani krajinu.

 

Americký prezident Donald Trump i viceprezident Mike Pence následne pohrozili Ankare prísnymi ekonomickými sankciami, ak pastora urýchlene neprepustí. Turecká vláda to označila za planú hrozbu.

 

V Brunsonovej žiadosti súdu, o ktorej v pondelok informoval jeho obhajca, sa uvádzalo, že hoci ho prepustili z väzenia, je naďalej zbavený slobody a nemôže sa vrátiť k svojmu normálnemu životu a plniť si svoje náboženské povinnosti.

Súd v provincii Izmir ďalšie pojednávanie s Brunsonom naplánoval na október.

 

Americký pastor Brunson je obvinený z terorizmu a špionáže, za čo mu hrozí až 35 rokov väzenia. Mal mať kontakty so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a tzv. Fethullahovou teroristickou organizáciou (FETÖ).

 

Americký protestantský pastor Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom meste Izmir.

 

V decembri 2016 ho však zatkli a obvinili z členstva v Gülenovom hnutí, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. Neskôr voči 50-ročnému Brunsonovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády. Američan všetky obvinenia rezolútne odmieta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies