Turecký súd nariadil ponechať vo väzbe štyroch pracovníkov denníka Cumhuriyet

NETKY.SK • 26 December 2017, 08:59 • 2 min
Turecký súd nariadil ponechať vo väzbe štyroch pracovníkov denníka Cumhuriyet

ISTANBUL - Štyria pracovníci tureckého opozičného denníka Cumhuriyet (Republika), ktorí boli zadržaní na základe podozrenia z aktivít spojených s terorizmom, zostanú vo vyšetrovacej väzbe až do marca, keď má pokračovať ich proces. Vyplýva to z pondelkového nariadenia súdu, o ktorom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Poprednému investigatívnemu novinárovi Ahmetovi Šikovi podľa článku samotného Cumhuriyetu nedovolili na pojednávaní dokončiť reč po tom, ako označil daný proces za politický a skritizoval "diktátorský režim" v Turecku. Zo súdnej siene ho odviedla justičná stráž. Spoluobžalovaný Murat Sabuncu, šéfredaktor denníka, následne odmietol na protest vystúpiť pred sudcom.

 

Turecká prokuratúra vzniesla obvinenia súvisiace s terorizmom voči 17 novinárom a iným pracovníkom Cumhuriyetu vrátane bývalého šéfredaktora Cana Dündara, ktorý žije už dlhší čas v exile. Pri predošlých pojednávaniach časť obvinených novinárov prepustili až do vynesenia rozsudku. V prípade usvedčenia by mohol súd poslať niektorých z obvinených do väzenia až na 43 rokov.

 

Denník Cumhuriyet je kritický voči vláde a v roku 2015 rozhneval prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zverejnením článku, podľa ktorého Turecko posielalo zbrane opozičným silám v Sýrii. Medzinárodné organizácie na ochranu slobody tlače a ľudských práv požadujú, aby boli novinári zbavení obvinení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies