Turecký súd klasifikoval plavecké okuliare a helmy ako zbrane

NETKY.SK • 29 November 2013, 15:12 • 2 min
Turecký súd klasifikoval plavecké okuliare a helmy ako zbrane

ISTANBUL - Turecký súd v piatok rozhodol, že plavecké okuliare a cyklistické helmy, aké používali demonštranti počas tohtoročných masových protestov, sa dajú klasifikovať ako zbrane.

slovakia

left justify in out

Súd rozhoduje v prípade 23 ľudí obvinených z násilností počas májových protestov proti likvidácii parku Gezi pri istanbulskom námestí Taksim. Mnohí demonštranti mali na sebe cyklistické či motoristické helmy, plavecké okuliare a masky vyrobené z plastikových fľašiek, aby sa chránili pred políciou zasahujúcou slzotvorným plynom a vodnými delami. Podľa istanbulského súdu sa dajú takéto "ochranné prostriedky" považovať za zbrane. "Neprišli si do parku Gezi zaplávať," konštatoval súd s tým, že demonštranti mali jasný úmysel obsadiť park a ničiť verejný majetok.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť zničeniu parku. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona