Turecký provládny denník viní z diplomatického sporu s Holandskom gülenovcov

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 14:11 • 2 min
Turecký provládny denník viní z diplomatického sporu s Holandskom gülenovcov

AMSTERDAM - Turecké provládne médiá obvinili holandských Turkov, ktorí podporujú duchovného Fethullaha Gülena, že stoja v pozadí súčasného politického napätia medzi Haagom a Ankarou.

slovakia

left justify in out

Holandský denník Trouw informoval, že turecké provládne noviny Sabah dnes zverejnili fotografie niektorých lokálnych politikov tureckého pôvodu, ktorí údajne sympatizujú s Gülenom žijúcim v americkom exile. Ankara obviňuje Gülena z prípravy vlaňajšieho pokusu o vojenský prevrat v Turecku.

 

Trouw uvádza, že turecký denník upozornil, že člen rotterdamskej mestskej samosprávy Turan Yazir, ktorý pôsobí v strane Kresťanskodemokratická výzva (CDA), je "duchovným lídrom" gülenovcov v Holandsku. Do tejto skupiny údajne patrí aj Mehmet Cerit, takisto člen CDA, ktorý vydáva lokálne turecké noviny Zaman Vandaag.

 

Podľa denníka Sabah obaja lokálni politici pracujú bok po boku s "fašistami v Holandsku" a podporujú populistu Geerta Wildersa. Denník v tejto súvislosti obvinil Gülenovo hnutie, že v období posledných siedmich rokov finančne podporovalo Wildersovu Stranu za slobodu (PVV).

 

Yazir pre Trouw uviedol, že obvinenia denníka Sabah sú "príliš bizarné" a ide o "hrubé lži". "Ja ako miestny politik v žiadnom prípade nie som schopný presvedčiť holandskú vládu k rozpútaniu medzinárodného diplomatického sporu," povedal.

 

Spor medzi oboma krajinami vypukol po tom, ako Holandsko počas uplynulého víkendu znemožnilo dvom členom tureckej vlády vystúpiť na politických zhromaždeniach v Rotterdame. Holandský prístup k tureckým ministrom prirovnal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k "pozostatkom nacizmu", čo odsúdila nielen holandská diplomacia, ale aj viaceré členské krajiny EÚ a tiež Európska komisia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies