Turecký prokurátor žiada pre kurdského lídra 142 rokov za mrežami

NETKY.SK • 17 Január 2017, 18:55 • 2 min
Turecký prokurátor žiada pre kurdského lídra 142 rokov za mrežami

ISTANBUL - Turecký prokurátor požaduje pre lídra prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša 142 rokov väzenia. Demirtaš okrem iného čelí obvineniam zo šírenia teroristickej propagandy. Informovala o tom dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Spolupredsedníčke HDP Figen Yüksekdagovej taktiež hrozí 83 rokov za mrežami. Obaja lídri sú vo väzbe spolu s ďalšími deviatimi poslancami HDP, ktorá je treťou najsilnejšou stranou v tureckom parlamente.

 

Zatýkanie najvyšších predstaviteľov tejto prokurdskej strany začal v novembri minulého roka. Vláda taktiež odvolala z funkcií starostov za HDP na juhovýchode Turecka, ktorých nahradila svojimi vlastnými prívržencami.

 

Strana HDP tvrdí, že vznesenie obvinení voči jej lídrom súvisí s kritickým postojom strany k snahám prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o rozšírenie právomocí hlavy štátu.

 

Od roku 2015, keď zlyhalo prímerie a opäť vzplanulo násilie medzi vládou a zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), už v Turecku zadržali alebo zatkli viac ako 2700 členov strany HDP a jej sesterských organizácií.

 

HDP popiera tvrdenia vlády, že je odnožou PKK, ktoré Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies