Turecký prezident vyzval Bulharsko k čestným a transparentným voľbám

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 08:46 • 2 min
Turecký prezident vyzval Bulharsko k čestným a transparentným voľbám

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval vo štvrtok údajný "nátlak", ktorý je podľa jeho slov vyvíjaný na etnických Turkov v Bulharsku pred víkendovými parlamentnými voľbami v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

V príhovore k predstaviteľom balkánskych skupín migrantov Erdogan vyjadril nádej, že nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby v Bulharsku budú "čestné a transparentné".

 

Hovoril niekoľko dní nato, ako bulharskí nacionalisti v utorok na niekoľko hodín zablokovali tri hraničné priechody, aby zabránili bulharským občanom žijúcim trvale v Turecku prekročiť hranice a zúčastniť sa na nadchádzajúcich voľbách. V Bulharsku žije niekoľko stoviek tisíc etnických Turkov, ktorí majú dvojité občianstvo, zatiaľ čo v Turecku žije o niečo menej Turkov s bulharským občianstvom.

 

Bulharský prezident Rumen Radev v reakcii na Erdoganove slová povedal, že jeho krajina nebude prijímať lekcie z demokracie od Turecka. "Bulharsko ponúka lekcie z demokracie, ale neprijíma ich, osobitne od krajín, ktoré nerešpektujú vládu zákona," povedal Radev televízii bTV v Sofii. "Každý politik sa musí poučiť z dejinných a zemepisných lekcií," zdôraznil.

 

Radev súčasne poznamenal, že Bulharsko je členskou krajinou Európskej únie a riadi sa vlastnými zákonmi, nie emóciami druhých a ubezpečil tureckého prezidenta, že voľby v Bulharsku budú mať hladký a pokojný priebeh. Medzi Bulharskom a Tureckom vládne v ostatných dňoch vysoké napätie pre údajnú tureckú podporu protureckej strany v Bulharsku.

 

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí si minulý týždeň predvolalo tureckého veľvyslanca a stiahlo svojho veľvyslanca z Ankary na konzultácie. Sofia kritizovala Turecko za údajné zasahovanie do vnútorných záležitostí Bulharska tým, že vyzýva ľudí, aby hlasovali pre konkrétnu stranu.

 

Ostrý spor medzi oboma krajinami vypukol v čase zhoršujúcich sa vzťahov medzi Tureckom a radom členských krajín EÚ. V Turecku sa o tri týždne bude konať referendum o navrhovanom rozšírení prezidentských právomocí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies