Turecký prezident rokoval s premiérom Pakistanu o kríze v Jemene

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 09:51 • 2 min
Turecký prezident rokoval s premiérom Pakistanu o kríze v Jemene

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky rokoval s pakistanským premiérom Navázom Šarífom o kríze v Jemene. Napísala to v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na pakistanské veľvyslanectvo v Ankare.

slovakia

left justify in out

Turecko stojí verejne za sunnitskou Saudskou Arábiou, ktorá od 26. marca vedie s ďalšími arabskými krajinami leteckú ofenzívu proti Iránom podporovaným milíciám šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov v Jemene.

 

Pakistanskí poslanci zamietli v piatok zapojenie tejto prevažne sunnitskej juhoázijskej krajiny do vojenskej operácie, keď prijali rezolúciu vyzývajúcu na zachovanie neutrality Pakistanu v prebiehajúcom konflikte v Jemene.

 

Počas sobotňajšieho 45-minútového telefonického rozhovoru sa Erdogan a Šaríf dohodli, že budú intenzívnejšie hľadať spôsoby mierového riešenia zhoršujúcej sa situácie v regióne, uviedol prostredníctvom vyhlásenia pakistanský diplomatický úrad v Turecku.

 

"Zdôraznili, že húsíovia nemali právo zvrhnúť legitímnu vládu v Jemene a potvrdili, že akékoľvek narušenie územnej celistvosti Saudskej Arábie vyvolá silnú reakciu oboch krajín."

 

Turecko, ktoré disponuje druhou najväčšou armádou spomedzi členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), sa do vojenskej operácie v Jemene doposiaľ nezapojilo, uviedlo ale, že môže ponúknuť logistickú a spravodajskú podporu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies