Turecký prezident povedal v americkej televízii, že ho Obama sklamal

NETKY.SK • 21 November 2016, 08:56 • 2 min
Turecký prezident povedal v americkej televízii, že ho Obama sklamal

WASHINGTON - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril v nedeľu v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS "sklamanie" z vlády prezidenta USA Baracka Obamu, ktorá nevyriešila problém utečencov z Blízkeho východu a nevydala Turecku jedného z Erdoganových politických súperov.

slovakia

left justify in out

"Nedokázali sa chopiť príležitosti a vážne sa venovať týmto záležitostiam," povedal Erdogan o utečeneckom probléme v relácii CBS "60 Minutes".

 

Turecko prijalo zhruba tri milióny utečencov zo Sýrie a ďalších krajín, čo je dvojnásobok počtu, ktorý ušiel do Európy.

 

Erdogan povedal, že Spojené štáty by mali vydať Ankare tureckého učenca Fethullaha Gülena, ktorý žije od roku 1999 v Pensylvánii. Gülen stál podľa jeho slov za neúspešným júlovým prevratom proti tureckej vláde. Gülen popiera, že by podporoval snahy o prevrat, ktorý viedol k čistkám namiereným proti jeho stúpencom v tureckej štátnej správe.

 

Podľa Erdogana boli tieto čistky legálne a primerané. Povedal tiež, že turecká verejnosť bude veriť, že USA podporovali prevrat, kým sa Gülen bude vyhýbať vydaniu.

 

"Tento muž je vodcom teroristickej organizácie, ktorá bombardovala môj parlament," citovala Erdogana agentúra AP. Dodal, že Turecko v minulosti vydávalo podozrivých z terorizmu do USA a očakáva od svojho spojenca to isté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies