Turecký prezident pokračuje v kritike Európy: Obvinil ju z "diktatúry" a "krutosti"

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 06:30 • 2 min
Turecký prezident pokračuje v kritike Európy: Obvinil ju z "diktatúry" a "krutosti"

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes pokračoval v kritike európskych krajín a obvinil ich z "diktatúry" a "krutosti", pretože zatvárajú svoje hranice pred migrantmi a utečencami zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

Podľa Erdogana európske krajiny nemajú "žiadne zľutovanie a žiadnu spravodlivosť", informovala agentúra AP.

 

Turecký prezident v sobotu vyhlásil, že jeho krajina nebude kvôli liberalizácii vízového režimu zo strany Európskej únie meniť svoje protiteroristické zákony. Na zhromaždení svojich stúpencov v meste Malatya obvinil EÚ z podpory v Turecku zakázanej povstaleckej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

Tí, ktorí naliehajú na zmenu tureckých protiteroristických zákonov, by mali podľa neho najprv odstrániť stany spred budovy Európskeho parlamentu v Bruseli. Narážal na symboly PKK, ktoré podľa tureckých úradov boli nedávno zahliadnuté pri demonštráciách a v stanoch pred Európskym parlamentom.

 

"Tí, ktorí nás kritizujú pre náš boj proti terorizmu, odložia demokraciu a slobody, keď bomby explodujú na ich vlastnom území," zdôraznil turecký prezident.

 

Aj v piatok tvrdil, že Turecko nebude kvôli liberalizácii vízového režimu meniť svoje protiteroristické zákony. EÚ odkázal, aby "išla svojou cestou" s tým, že Turecko pôjde tou svojou. Povedal to deň po ohlásení odstúpenia premiéra Ahmeta Davotugla, ktorý dohodu s Bruselom vyrokoval.

 

Európska únia vyzvala Turecko, aby revidovalo svoje protiteroristické zákony výmenou za poskytnutie možnosti krátkodobého bezvízového cestovania do štátov EÚ. Ide o jedno z piatich dosiaľ nesplnených kritérií, na ktoré v súlade s touto dohodou musia pristúpiť turecké úrady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona