Turecký prezident podpísal zákon ešte sprísňujúci kontrolu internetu

NETKY.SK • 12 September 2014, 11:51 • 2 min
Turecký prezident podpísal zákon ešte sprísňujúci kontrolu internetu

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal vo štvrtok večer zákon, ktorý sprísňuje vládnu kontrolu nad internetom a rozširuje právomoci telekomunikačného úradu v tejto oblasti. Turecký parlament ho schválil v pondelok.

slovakia

left justify in out

Zákon ešte sprísňuje legislatívu prijatú vo februári, ktorá umožnila telekomunikačnému úradu blokovať niektoré webové stránky a vyhľadávanie istých kľúčových slov aj bez súdneho príkazu. Už vtedy sa opatrenia stretli s negatívnou reakciou verejnosti pre obavy z ohrozovania slobody prejavu.

 

Podľa nových pravidiel môže telekomunikačný úrad zablokovať všetky stránky, ktoré považuje za hrozbu národnej bezpečnosti alebo ktoré ohrozujú obnovenie verejného poriadku či prevenciu kriminality. Hlavná opozičná sekulárna Republikánska ľudová strana (CHP) už vyhlásila, že novú legislatívu predloží na posúdenie ústavnému súdu v snahe zvrátiť niektoré jeho ustanovenia. Podľa opozície totiž ide o ďalší krok nového prezidenta k upevneniu si moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona