Turecký prezident podpísal kontroverznú reformu justície

NETKY.SK • 26 Február 2014, 13:36 • 2 min
Turecký prezident podpísal kontroverznú reformu justície

ANKARA - Zákony podľa kritikov umožnia vláde zasahovať do najvyššieho súdneho orgánu v krajine.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Abdullah Gül podpísal kontroverznú legislatívu, ktorá podľa kritikov umožní vláde zasahovať do nezávislosti súdnictva. Gül tak nevypočul hlasy zo strany domácich mimovládnych organizácií ale aj Západu vrátane Európskej únie. Turecký parlament prijal reformu ešte pred dvoma týždňami. Schválené zákony umožnia ministerstvu spravodlivosti zasahovať do zloženia najvyššieho justičného orgánu, čo kritici považujú za ohrozenie nezávislosti súdnictva.

 

Vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana reformu predstavila po začatí vyšetrovania korupčného škandálu, do ktorého sú zapletení významní podnikatelia a funkcionári blízki vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Polícia v tejto súvislosti zadržala v decembri desiatky vysoko postavených osôb a kauza viedla k výmene asi polovice kabinetu. Erdogan označil aféru za sprisahanie proti jeho vláde. Reakciou bolo prepúšťanie policajných dôstojníkov a návrh legislatívy posilňujúcej kontrolu nad justíciou. Kroky vlády so vyslúžili ostrú kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies