Turecký prezident má obavy, telefonoval šéfovi NATO

NETKY.SK • 3 Jún 2022, 21:39 • 2 min
Turecký prezident má obavy, telefonoval šéfovi NATO

ISTANBUL - Bezpečnostné obavy Turecka zo vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie sú založené na legitímnych dôvodoch. V piatok to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala z vyhlásenia kancelárie tureckého prezidenta. „Obe krajiny by mali dať jasne najavo, že prestali podporovať terorizmus, zrušia sankcie voči Turecku a sú pripravené prejaviť solidaritu s alianciou,“ povedal Erdogan šéfovi NATO.

 

img

 

Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Začiatok prístupových rokovaní však zablokovalo Turecko. Ankara tvrdí, že poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

img

 

Delegácie oboch severských krajín minulý týždeň navštívili Ankaru. Hovorca tureckého prezidenta po rozhovoroch uviedol, že Turecko zaznamenalo pozitívny postoj k uvoľneniu tzv. zbrojného embarga, ktoré Fínsko a Švédsko zaviedli v roku 2019.

 

Prečítajte si tiež: Pripravme sa, vojna bude dlhá, vyhlásil šéf NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies