Turecký prezident Erdogan sa pokúsi o sprostredkovanie v kríze okolo Kataru

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 14:18 • 2 min
Turecký prezident Erdogan sa pokúsi o sprostredkovanie v kríze okolo Kataru

ISTANBUL - Nikto nie je zainteresovaný na rozšírení krízy v Perzskom zálive, vyhlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa práve v tomto regióne chce pokúsiť o sprostredkovanie medzi Saudskou Arábiou a Katarom.

slovakia

left justify in out

Ako povedal najvyšší turecký predstaviteľ v Istanbule pred odletom do saudskoarabského Rijádu, moslimský svet potrebuje spoluprácu a solidaritu, nie ďalšie spory.

 

Od prvých minút krízy okolo Kataru stálo Turecko na strane mieru, stability, solidarity a dialógu, konštatoval Erdogan a dodal, že zainteresovaným predloží potrebné návrhy.

 

Turecký prezident ubezpečil o podpore aj sprostredkovateľskú misiu Kuvajtu a vyzval ďalšie krajiny regiónu i medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo toto úsilie.

 

Harmonogram okružnej cesty tureckého prezidenta predpokladá dnes rokovania v Rijáde, následne v Kuvajte a v pondelok v Katare.

 

Turecko, ktoré sa usiluje o sprostredkovanie v spore, má v Katare vojenské základne a jeho manévrovací priestor ďalej zužuje fakt, že je vnímané ako blízky spojenec emirátu, s ktorým udržuje v ostatných rokoch intenzívne hospodárske, bezpečnostné a diplomatické vzťahy.

 

Ako je známe, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili 5. júna diplomatické vzťahy s Katarom obviňujúc ho z podpory terorizmu a uvalili na emirát ďalšie sankcie.

 

Pôvodne tieto krajiny požadovali splnenie 13 bodov ako predpoklad ukončenia izolácie Kataru a normalizácie vzájomných vzťahov. Boli medzi nimi napríklad uzavretie panarabskej televízie al-Džazíra, ktorej sídlo je práve v Katare, či likvidácia tureckých vojenských základní v krajine, čo však Dauha kategoricky odmietla. Štyria iniciátori sankcií iba v tomto týždni uviedli, že nebudú trvať na naplnení dvoch veľmi sporných požiadaviek.

 

Katarský emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání vyjadril v piatok v televíznom rozhovore nádej, že sa konflikt s ďalšími arabskými štátmi podarí vyriešiť cestou dialógu a rokovaní. Za ich jedinú podmienku označil v interview pre miestnu televíziu rešpektovanie suverenity krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona