Turecký prezident Erdogan prirovnal používanie antikoncepcie k velezrade

NETKY.SK • 22 December 2014, 22:06 • 2 min
Turecký prezident Erdogan prirovnal používanie antikoncepcie k velezrade

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan popísal antikoncepciu ako formu "velezrady", tvrdiac, že ohrozuje rodokmeň jeho krajiny. Prezident tak učinil v nedeľu na svadbe bližšie nešpecifikovaného mladého páru, kde bol prítomný ako svedok, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Erdogan pri tejto príležitosti vyzval novomanželov, aby mali najmenej tri deti a pomohli tak vylepšiť demografickú štatistiku Turecka. Ide o prezidentovu obľúbenú frázu, pretože sa obáva, že klesajúca pôrodnosť ohrozí ekonomický rast krajiny. Video s jeho výrokom sa neskôr objavilo na internete.

 

"V tejto krajine sa celé roky páchala velezrada používaním antikoncepcie so zámerom zničiť náš rodokmeň," povedal prezident páru. V novembri sa Erdogan ako zbožný moslim nechal počuť, že považovať mužov a ženy za rovnocenných, je neprirodzené a feministky nechápu dôležitosť materstva.

 

V roku 2012 sa turecký prezident pokúsil zákonom zakázať umelé prerušenie tehotenstva, na nátlak verejnosti však od tohto plánu upustil. Erdogan čelí kritike za svoj autoritársky spôsob vládnutia, ktorý presadzuje už 11 rokov. Turecko v uplynulých rokoch zaznamenalo stagnáciu prírastku obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona