Turecký prezident Erdogan chce trestať ďalších kritikov, sporí sa s Nemeckom

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 19:36 • 2 min
Turecký prezident Erdogan chce trestať ďalších kritikov, sporí sa s Nemeckom

KOLÍN NAD RÝNOM - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa rozhodol pre právny postup proti šéfovi mediálneho koncernu Springer Matthiasovi Döpfnerovi v súvislosti s jeho podporou satiry Jana Böhmermanna, ktorá vyvolala v krajine polmesiaca pobúrenie a turecko-nemeckú diplomatickú roztržku. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Erdoganovho mediálneho advokáta Ralfa Höckera.

slovakia

left justify in out

Krajinský súd v Kolíne nad Rýnom však už naznačil, že žiadosti najvyššieho tureckého predstaviteľa o vydanie predbežného opatrenia zrejme nevyhovie. Ak sa tak skutočne stane, Höcker mieni Erdoganovi poradiť, aby sa odvolal a kauzu tak presunul na súd vyššej inštancie.

 

Böhmermannovu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní ZDF, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie umelca za urážku hlavy štátu. Podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov. "Toto je dôvod, prečo my, ako Turecká republika, chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," vyhlásil vtedy Kurtulmaš, označiac Böhmermannovo konanie za "vážny zločin proti ľudskosti".

 

Nemecká vláda vyhovela 15. apríla Turecku a umožní trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna v súvislosti s posmešnou básňou, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu. V Berlíne o tom informovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej by sa však paragraf č. 103 nemeckého trestného zákonníka o urážkach hláv iných štátov mal zrušiť ešte v tomto volebnom období.

 

Uvedený paragraf je právnym základom podnetu samotného tureckého prezidenta, ktorý požaduje od nemeckej justície umelcovo stíhanie. Paragraf 103 ukladá za urážku hlavy inej krajiny trest do troch rokov väzenia alebo finančný trest, za ohováranie takejto osobnosti dokonca päťročný trest väzenia.

 

Döpfner sa do diskusie o Böhmermannovom diele zapojil otvoreným listom, v ktorom inkriminovanú báseň označil za "vydarenú" a dodal, že sa pri jej počúvaní "hlasito smial". Súčasne dodal, že by sa chcel pripojiť k autorovi básne a plne sa identifikovať s jej obsahom. Nemecká justícia už vyhovela žiadosti o vydanie predbežného opatrenia v prípade iného nemeckého umelca, kritizujúceho tureckého prezidenta ostro urážlivými slovami - filmového režiséra Uweho Bolla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona