Turecký prezident Erdogan bude od januára viesť zasadnutia vlády

NETKY.SK • 16 December 2014, 20:10 • 2 min
Turecký prezident Erdogan bude od januára viesť zasadnutia vlády

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude od januára viesť zasadnutia vlády. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov prezidentskej kancelárie.

slovakia

left justify in out

"Táto právomoc je daná ústavou, ale pretože sa (dosiaľ) neuplatňovala, spoločne uvidíme, akého bude jeho predsedníctvo rozsahu," povedal jeden z predstaviteľov Erdoganovej kancelárie.
     

Očakáva sa, že vláda zasadne po prvý raz s prezidentom ako predsedajúcim v januári, potvrdili pre Reuters dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia. Nie je jasné, ako často sa to bude opakovať.
     

Prezident si týmto krokom podľa agentúry Reuters upevňuje svoje postavenie hlavy štátu, a to aj bez prezidentského systému, o ktorý sa dlho usiluje.

     

Erdogan, ktorý tureckej politike dominoval viac ako desaťročie ako premiér, sa v auguste stal prvým priamo zvoleným prezidentom Turecka. Prisľúbil vtedy, že bude vládnuť s oveľa väčším vplyvom, ako to bolo v prípade jeho predchodcov, ktorí zastávali prevažne reprezentatívnu funkciu, píše Reuters.
     

Erdogan sa želaním zmeniť ústavu s cieľom zaviesť prezidentský systém netají. Tento krok sa mu bude jednoduchšie realizovať v prípade, že jeho vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získa v júnových voľbách dostatočnú väčšinu v parlamente, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies