Turecký prezident chce podniknúť ráznejšie kroky, vyslovil sa za vytvorenie bezletovej zóny v Sýrii

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:20 • 2 min
Turecký prezident chce podniknúť ráznejšie kroky, vyslovil sa za vytvorenie bezletovej zóny v Sýrii

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že návrat jednofarebnej vlády Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) poskytuje Turecku možnosť postupovať ráznejšie v regionálnych záležitostiach.

slovakia

left justify in out

V príhovore účastníkom podnikateľského fóra v Ankare Erdogan uviedol, že zisk takmer 50 percent hlasov pre AKP v nedávnych predčasných parlamentných voľbách môže v Turecku ukončiť obdobie politickej nestability. V zjavnej zmienke o ruských vojenských operáciách v susednej Sýrii Erdogan prišiel podľa agentúry Reuters "s priateľským varovaním", že "tí, ktorí budú v konflikte podkurovať, sa v tom ohni ocitnú tiež".


Rusko sa do konfliktu v Sýrii vojensky zapojilo koncom septembra, keď jeho lietadlá začali s náletmi na pozície protivládnych povstalcov, aby tak podporili veľkú ofenzívu sýrskej armády.
Veľký záujem o urovnanie krízy v Sýrii má aj Turecko, ktoré musí zvládať nápor sýrskych utečencov. V súvislosti s tým dnes Erdogan opäť vyzval na vytvorenie bezletovej zóny v Sýrii, ktorá by podľa neho umožnila sýrskym utečencom, aby sa vrátili do svojej vlasti. Dnešná Erdoganova výzva zaznela len niekoľko dní pred tým, ako sa 15. a 16. novembra v tureckom stredomorskom letovisku Antalya uskutoční vrcholný summit G-20, na ktorom sa okrem iných zúčastní aj americký prezident Barack Obama.


Podľa Erdoganových predstáv by bezletová zóna mala byť oblasťou bez "teroru", kde by utečenci mali podmienky na presídlenie. Erdogan uviedol, že Turecko je schopné vybudovať v takejto oblasti ubytovne i ďalšiu infraštruktúru. Bližšie podrobnosti Erdogan neuviedol. Západné štáty, najmä USA, návrhy na vytvorenie bezletovej zóny odmietajú. Turecko má okrem toho veľké obavy z vyzbrojovania kurdských milícií v Sýrii západnými štátmi i Ruskom, pretože sa obáva, že tieto zbrane by mohli skončiť aj v rukách v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich. Tá prednedávnom vypovedala jednostranné prímerie, ktoré vyhlásila 10. októbra. Turecko v lete avizovalo aktívnejší boj proti islamistom. Tí ovládli sýrske územie pozdĺž hraníc s Tureckom. Komandá islamistov podnikli v poslednom čase v Turecku viacero útokov, najväčší z nich sa odohral pred necelým mesiacom v Ankare tesne pred začiatkom zhromaždenia prokurdských a občianskych aktivistov. O život prišlo viac ako 100 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies