Turecký premiér Yildirim pripustil, že pri čistkách mohlo dôjsť k omylom

NETKY.SK • 8 September 2016, 17:27 • 2 min
Turecký premiér Yildirim pripustil, že pri čistkách mohlo dôjsť k omylom

ISTANBUL - Počas rozsiahlych čistiek medzi štátnymi zamestnancami, ktoré v Turecku nasledovali po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, mohlo dôjsť aj k pochybeniam. Pripustil to dnes turecký premiér Binali Yildirim.

slovakia

left justify in out

"Už od začiatku sme pripúšťali, že v tejto veci nie je možné konať stopercentne správne... Ak sa stali chyby, budú napravené," citovala Yildirima agentúra DPA. Premiér dodal, že často nebolo ľahké rozpoznať stúpencov exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého hnutie turecká vláda obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat.


Podľa premiérových slov budú vo viacerých oblastiach Turecka zriadené tzv. krízové centrá. Ich zámerom bude pomáhať osobám poškodeným pochybeniami, ku ktorým mohlo dôjsť pri čistkách.


Turecké úrady budú podľa Yildirima zároveň postupovať veľmi "precízne" pri rozhodovaní o prepustení ďalších zamestnancov štátnej či verejnej správy. "Nebudeme konať z pomsty, ale zo spravodlivosti," dodal turecký premiér.


Po júlovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat prišlo v Turecku o prácu alebo bolo postavených mimo služby takmer 130.000 osôb vrátane vyše 80.000 štátnych zamestnancov. Rozsiahle čistky v štátnej a verejnej správe boli zamerané voči Gülenovým prívržencom.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po zmarenom pokuse o puč vyhlásil trojmesačný výnimočný stav, ktorý vláde umožňuje presadzovať moc pomocou dekrétov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies