Turecký premiér Yildirim poďakoval prívržencom rôznych strán za solidaritu

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 07:35 • 2 min
Turecký premiér Yildirim poďakoval prívržencom rôznych strán za solidaritu

ANKARA - Turecký premiér Binali Yildirim vyzdvihol dnes v skorých ranných hodinách solidaritu, ktorú pri potlačenom piatkovom pokuse o štátny prevrat prejavili prívrženci rôznych politických strán v Turecku. Citovala ho agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Yildirim sa dnes prihovoril zástupom stúpencov tureckej vlády, ktorí sa zišli na ankarskom námestí Kizilay. Tureckému ľudu, ktorý skandoval meno prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vyjadril premiér vďaku za zmarenie vojenského puču.

 

Yildirim uviedol, že pokus o prevrat ukázal, že "bez ohľadu na ich politické názory, sa všetci zúčastnení postavili ruka v ruke proti puču". To podľa neho znamená, že ak sú v hre záležitosti krajiny "všetko ostatné je vedľajšie".

 

Pokus o prevrat ešte v sobotu odsúdili v spoločnom vyhlásení počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu štyri najväčšie politické strany v Turecku, čím prejavili inak nezvyčajnú názorovú zhodu.

 

Do ulíc tureckej metropole Ankara a ďalších veľkých miest vyšli v nedeľu večer znova demonštrovať desaťtisíce Turkov, aby tak po prekazenom pokuse o štátny prevrat vyjadrili podporu tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

Pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku zahynulo podľa aktualizovaných údajov tureckého ministerstva zahraničných vecí najmenej 290 ľudí a ďalších vyše 1400 utrpelo zranenia.

 

Pri operáciách proti "teroristickej skupine" stojacej za pokusom o prevrat dosiaľ podľa tureckých činiteľov zadržali asi 6000 osôb. Za takúto skupinou je označované hnutie kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje zo zodpovednosti za zmarený puč.

 

Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že medzi zadržanými podozrivými je aj 149 policajtov a 70 generálov ozbrojených síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies