Turecký premiér vyzval svet, aby zakročil, Čína má veľké obavy

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:37 • 2 min
Turecký premiér vyzval svet, aby zakročil, Čína má veľké obavy

Turecký premiér vyzval svet, aby zakročil, Čína má veľké obavy

slovakia

left justify in out

img

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že svet musí urgentne "vypočuť krik" zo Sýrie a urobiť niečo, aby sa zastavilo krviprelievanie. Medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby bolo vnímavé voči neutešenej situácii sýrskeho ľudu rovnako, ako bolo voči povstaniu v Líbyi, ktorá má bohaté ropné náleziská. A zdôraznil, že sýrsky konflikt predstavuje globálnu hrozbu. Podľa Erdogana treba prijať opatrenia v záujme ochrany energetických dodávok rovnako ako svetového mieru.
Možné opatrenia Erdogan nespresnil. Hovoril na medzinárodnej energetickej konferencii v Istanbule. 
Veľké obavy zo situácie v Sýrii dnes vyjadrila aj Čína, ktorá taktiež naliehala na zastavenie tamojších násilností.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Li Wej-min sa vyjadril na druhý deň po tom, ako Liga arabských štátov potvrdila pozastavenie členstva Sýrie v organizácii a pod hrozbou ekonomických sankcií dala sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi tri dni na to, aby zastavil násilnosti voči civilistom.
Začiatkom októbra Čína a Rusko vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady(BR) OSN, presadzovanú Európskou úniou, ktorá hrozila Sýrii sankciami, ak ihneď nezastaví vojenské operácie voči civilnému obyvateľstvu. Li dnes povedal, že akákoľvek prípadná akcia BR OSN voči Sýrii by musela prispieť k uvoľneniu napätia a riešiť krízu v politickými prostriedkami.
Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová dnes na tlačovej konferencii v Moskve povedala, že nadišiel čas, aby sýrsky prezident Bašár Asad odstúpil. Povedala to po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Budúcnosť Sýrie podľa nej závisí teraz od toho, aby všetci vytrvali vo vyvíjaní nátlaku na sýrsku vládu.
Lavrov zopakoval, že Rusko nesúhlasí s výzvami, aby Asad odstúpil.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies