Turecký premiér vyzval na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Nemeckom

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 19:23 • 2 min
Turecký premiér vyzval na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Nemeckom

ISTANBUL - Turecký premiér Binali Yildirim si želá, aby došlo k náprave vzťahov Ankary s Nemeckom, pričom obe strany vyzval, aby sa voči sebe správali s rozvahou. Yildirim dnes podľa agentúry DPA tiež povedal, že z ďalšieho ochladzovania vzťahov by nemala úžitok ani jedna krajina a dodal, že bilaterálne vzťahy Turecka a Nemecka siahajú až do čias druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Yildirim zároveň uviedol, že v Turecku neboli prešetrované nijaké nemecké firmy, čím reagoval na správy viacerých nemeckých médií, že takéto vyšetrovanie sa vedie v súvislosti s údajným podozrením z podpory terorizmu. Správy o vyšetrovaní nemeckých firiem pôsobiacich v Turecku poprel aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že turecké súdnictvo je omnoho nezávislejšie než nemecké.

 

Medzi Ankarou a Berlínom eskaluje v týchto dňoch napätie pre prípad ľudskoprávnych aktivistov z tureckej pobočky organizácie Amnesty International (AI), ktorých 5. júla zadržali na ostrove Büyükada ležiacom neďaleko Istanbulu; medzi zadržanými je aj nemecký občan Peter Steudtner.

 

Nemecká vláda v súvislosti s touto kauzou varovala vo štvrtok svojich občanov pred cestovaním do Turecka, pretože nie sú chránení "pred svojvoľným zatknutím". Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel zároveň vyjadril pochybnosti o tom, či môže nemecká vláda bez existencie "právnej istoty" naďalej ručiť za investície nemeckých podnikov v Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies