Turecký premiér vylučuje nový mierový proces s kurdskými vzbúrencami

NETKY.SK • 20 August 2016, 13:31 • 2 min
Turecký premiér vylučuje nový mierový proces s kurdskými vzbúrencami

ISTANBUL - Turecký premiér Binali Yildirim vylúčil dnes novú mierovú iniciatívu so vzbúreneckou, v Turecku zakázanou organizáciou Strana kurdských pracujúcich (PKK).

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s predstaviteľmi zahraničných médií povedal, že "nijaký (nový mierový) proces neexistuje. Nebudeme viesť dialóg s teroristickou organizáciou".

 

Slová tureckého ministerského predsedu sú reakciou na to, že PKK v poslednom čase zintenzívnila bombové útoky na policajné a armádne ciele. Len tento týždeň pri útokoch kurdských vzbúrencov zahynula viac než desiatka ľudí, analyzuje agentúra AP.

 

Prímerie medzi PKK a tureckou vládou vlani stroskotalo, a tak sa opäť obnovili už tri desaťročia trvajúce násilnosti, ktoré si za ten čas vyžiadali už stovky mŕtvych.

 

Yildirim zároveň konštatoval, že povstalci zo Strany kurdských pracujúcich nedokázali využiť predošlý mierový proces na dobré účely. Turecko a jeho spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu.

 

Kurdi sú iránskym národom indoeurópskeho pôvodu, príbuzným s Peržanmi a inými indoiránskymi kmeňmi v ich okolí. Obývajú predovšetkým horské oblasti Turecka, Iránu, Iraku, Sýrie a Zakaukazsko.

 

Hovoria jazykom patriacim do indoeurópskej jazykovej rodiny, blízkym jazyku svojich susedov Iráncov. Kurdčina - vzdialene tak príbuzná aj jazykom slovanským - je úplne odlišná od semitskej arabčiny, ako aj od turečtiny, patriacej do jazykovej rodiny altajskej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies