Turecký premiér požiadal krajiny EÚ o solidaritu v otázke migrantov

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:21 • 2 min
Turecký premiér požiadal krajiny EÚ o solidaritu v otázke migrantov

BRUSEL - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes po príchode na summit EÚ-Turecko v Bruseli uviedol, že jeho krajina očakáva solidaritu pri riešení súčasnej migračnej krízy. Zároveň varoval, že v stávke je budúcnosť spoločného európskeho kontinentu.

slovakia

left justify in out

"Summit sám o sebe ukazuje, aké nenahraditeľné je Turecko pre EÚ a Európa pre Turecko," uviedol Davutoglu pred novinármi. Dodal, že obe strany musia pracovať bok po boku pre budúcnosť "nášho kontinentu".

 

Turecký premiér zdôraznil, že pred lídrami stojí veľa výziev a že jediný spôsob, ako na ne reagovať, je solidarita.

"Musíme vnímať celý obraz, nielen nelegálnu migráciu, ale rokovania sa týkajú celkovej budúcnosti nášho kontinentu," povedal Davutoglu.

 

Vyjadril tiež nádej, že dnešný summit bude úspešný a prinesie potrebný pozitívny "zlom" vo vzťahoch EÚ a Turecka, ktoré sa už niekoľko desaťročí snaží stať sa členom únie.

 

Na druhej strane sa v Európe množia názory, že EÚ nesmie za každú cenu ustupovať požiadavkám Turecka pri riešení migračnej krízy. Šéf liberálov v Európskom parlamente (ALDE) a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt v tejto súvislosti vyhlásil, že EÚ nesmie "zapredať svoju dušu" Turecku len preto, že sa sama nedokáže vyrovnať s nelegálnou migráciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona